Urednica KoSSev Tatjana Lazarević o reakcijama na energetski sporazum: Strana koja gubi najviše jesu Srbi sa severa 1foto medija centar

Urednica portala KoSSev Tanja Lazarević kaže da su reakcije srpske zajednice na energetski sporazum Beograda i Prištine skoro jednoobrazne, ako se izuzme krug oko Srpske liste“. Ona navodi da „strana koja nije dobila, strana koja gubi najviše jesu upravo Srbi sa severa“.

„Sporazum, dva najvidljivija negativna efekta na osnovu komentara sugrađana su što struja posle dve decenije počinje da se plaća, a mnogo teži negativni efekat je da je ovo nova potvrda povlačenja Srbije, razočarenje primećujem kod mnogih sugrađana“, navela je Lazarević u Danu uživo, televizije N1

Kosovo i Srbija su u Briselu usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU.

Lazarević govoreći o reakcijama, kaže da je, što se tiče srpske zajednice, primarni fokus na Srbima sa severa.

„Dva najvidljivija negativna efekta sporazuma na osnovu komentara sugrađana su što struja posle dve decenije počinje da se plaća, a mnogo teži negativni efekat je da je ovo nova potvrda povlačenja Srbije, razočarenje primećujem kod mnogih sugrađana“, kaže ona.

Kada je reč o komentarima albanske strane, Lazarević ih svrstava u dve grupe.

„Kao i u Beogradu, vlast hvali ovaj potez, u prvi plan se ističe da je upravo Kosovo našlo rešenje iz sigurno bezizlazne situacije u kojoj bi se našlo do kraja godine, a to je da nema dovoljno struje, da je to bio ogroman udar na budžet u svetlu nove svetske krize i da je kosovska vlast iskoristila poslednju šansu da sačuva institucije od bankrota“, kaže ona.

Ističe da je mnogo toga nejasnog u sporazumu.

„Ono što možemo da čujemo od zvaničnika iz Beograda je da nema retroaktivnog plaćanja struje, da se uspostavlja novi sistem. Građani su spremni na to da je novina sprovođenja sporazuma o energetici plaćanje struje. To što se na severu nije plaćala struja, to se tumačilo kao da Srbi nisu plaćali, ali tu ima i Albanaca, čak su selili i biznise“, ukazuje ona.

Dodaje da značajan broj reakcija dolazi sa strane kosovske opozicije.

„Oni u sličnom tonu komentarišu kao i opozicija beogradsku stranu, da se radi o izdaji, s tim što su drugačiji uglovi“, zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari