"Ima pravo na stav, ali je nastupila kao režimski bot": Sagovornici Danasa o izjavi Jelene Karleuše da opozicionim protestima ne treba pridavati značaj 1Foto: Screenshot/Nova S/Utisak nedelje

Da se protestima ne pridaje značaj, ne bi glasnogovornici režima poput Jelene Karleuše bili tako nisko instrumentalizovani da relativizuju odgovornost sistema i ne bi posle toliko vremena na bila Pinku. Ona ima pravo na svoj stav, ali je nastupila kao običan režimski bot u propagandnoj emisiji vladajućeg režima, kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu pevačice Karleuše da opozicionim protestima ne treba pridavati značaj.

Ona je to navela gostujući na privatnoj televiziji Pink u emisiji „Hit tvit“ gde je rekla i da je apsurd da se od tragedije napravi meta na predsednika i da je to bizarno.

Goran Miletić, direktor Civil right defendersa za Evropu, za Danas kaže da čim je Jelena Karleuša posle toliko vremena ponovo na Pinku i čim tamo komentariše proteste, to znači da su oni veoma značajni i važni.

– Da nisu, verovatno ne bi bilo ovakvih izjava jer je besmisleno ocenjivati značaj okupljanja gradjana i njihovog ljudskog prava na miran protest – navodi on.

I Biljana Đorđević, poslanica iz redova Ne davimo Beograd, smatra slično.

– Nepridavanje značaja sveopštem nasilju u društvu nas je dovelo do toga da ljudi ovako masovno protestuju. Da se protestima ne pridaje značaj, ne bi glasnogovornici režima poput Jelene Karleuše bili tako nisko instrumentalizovani da relativizuju odgovornost sistema. Ovako besramni nastupi glasnogovornika režima, sa glavnom porukom da je čitav javni sektor u privatnom vlasništvu Aleksandra Vučića i da smo po automatizmu svi plaćenici Aleksandra Vučića, su ono što poziva ljude da još u većem broju izađu na protest u subotu 27. maja – kaže ona za Danas.

Dok Dragana Rakić, potpredsednica DS, ukazuje na to da Karleuša ima pravo na svoj stav o svim društvenim pitanjima i temama, kao i svaka druga javna ličnost i svaki drugi građanin.

– Ne pratim njen profesionalni rad i javne istupe, pa ne mogu da ih komentarišem i vrednujem, ali za njen stav o aktuelnim protestima građana protiv nasilja u društvu mogu reći da je potpuno irelevantan. Da se poslužim njenim rečima: „tome ne treba pridavati nikakav značaj“. Njen stav ne čini nevažnim njena profesija ili bilo šta drugo vezanu za njenu ličnost, već kontekst u kojem govori, strana koju je izabrala i mesto na kojem govori. Ona je nastupila kao običan režimski bot u propagandnoj emisiji vladajućeg režima, na televiziji u vlasništvu režimskog tajkuna. Stvarno ne vidim razloga da se time bavimo više od ovoga što sam već rekla – zaključuje Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari