Imeri: Samoopredeljenje napustilo ideju o ekonomskoj transformaciji koju je imalo u opoziciji 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Bivši predsednik Samoopredeljenja i izvršni direktor instituta za socijalna pitanja „Musine Kokalari“, Visar Imeri rekao je da je pokret Samoopredeljenje tiho napustio ideju i stavove o ekonomskoj transformaciji koje je imao kada je bio u opoziciji.

Prema njegovim rečima u Samoopredeljenju su se „sudarila“ prilično različita teorijska, ekonomska i praktična mišljenja i to je dovelo do „umerenosti na obe strane“.

„Oni koji su bili na desnoj strani primakli su se ka centru, kao i oni sa leve strane. Značajan deo ideja o transformaciji je napušten“, rekao je on za KTV.

„Uklanjanje poreske progresije (one na plate, po predlogu vlade) povećava jaz izmedju siromašnih i bogatih. To je mera koja se na prvi pogled smatra nečim uradjenim za prava radnika, ali dugoročno više nanosi štete“, dodao je.

Prema Imeriju način na koji oni sada govore o ekonomskom razvoju je u suprotnosti sa onim što je Samoopredeljenje branilo kao ideju razvojne države. Sada su zadovoljni povećanjem iznosa stranih direktnih investicija.

„Došlo je do promene u diskursu, što se radi prećutno da bi se kamufliralo napuštanje ideje koju je pokret imao u prošlosti“, dodao je Imeri.

Bivši predsednik Samoopredeljenja naglašava da „vreme postaje neprijatelj svake vlade, posebno ako se obećanja ne ispune“.
Ocenio je da je manje kapitalnih ulaganja, te da je, prema njegovim rečima, zbog toga i manje skandala.

Po njegovim rečima, poslednja ideja vlade Kosova o po jednom zaposlenom za svaku porodicu nije dobro objašnjena, radi se o „ad hok“ merama koje nisu ni dobro planirane.

„Imam osećaj da su i ovom merom više uložili u to koliko dobro zvuči, nego što je planirano“, kazao je on .

Imeri je rekao i da se osim javnog diskursa, nisu videle mere koje će transformisati način rada kosovske privrede.

„Ono što vidimo iz vlade su mere koje su volja vlade koje se mogu zaustaviti kada ponestane volje i novca. Javnost ne vidi dugoročan prikaz kako će izgledati socijalna država Kosova. Socijalne mere moraju pratiti ekonomski razvoj“, rekao je on.

Imeri je rekao da se u vremenima krize prave planovi koji transformišu društvo, da je kriza prepreka za neke stvari, ali da vlada krizu ne vidi kao priliku.

Premijer Aljbin Kurti vrlo često personalizuje odluke koje donosi u odnosu na gradjane rekao je Imeri i dodao da odluke treba posmatrati kao prava koja pripadaju građanima, a ne kao pomoć vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari