Institut za evropske poslove: Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 45 odsto građana 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 45 odsto građana, a prosečna ocena odnosa Srbije i EU je 2,85, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove čiji rezultati su objavljeni danas.

U poređenju sa istraživanjem iz jula 2016. godine u Srbiji je očit pad evrooptmizma – tada je više od polovine anketiranih (55%) podržavalo članstvo Srbije u Evropskoj uniji, protiv je bilo 39%, dok ih se 6% uzdržalo od ocene.

Podrška članstvu je najniža u poređu sa dosadašnjim istraživanjima, dok raste prosečna ocena odnosa Srbije i EU, konstatuje u saopštenju Instititut, ističući kako više od polovine anketiranih smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a da su među zemljama članicama Unije najveći prijatelji Srbiji Grčka i Mađarska.

Većina ispitanika smatra da Srbija ne treba da napusti put ka članstvu u EU, a da je sutra referendum, Srbija bi postala članica EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim u dosadašnjim istraživanjima.

Sedmu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 4. do 14. marta 2022. istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Evropske unije, rađeno na reprezentativnom uzorku od 1228 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova.

Prosečna ocena odnosa između Srbije i EU je 2,85, a odukupnog broja ispitanih, 45,9% građana Srbije odnos sa EU ocenjuje ocenom – 3.

Ocenu 2 je dalo 20,9%, za ocenu 4 odlučilo je 17,0% građana, dok je negativnu ocenu dalo 8,2% ispitanika.

Najvišu ocenu dalo je samo 3,1% anketiranih, dok njih 4,8% ispitanika nije znalo kako da oceni odnose Srbije i EU.

Među ispitanicima, 45% podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i to su u većoj meri visokoobrazovane osobe i ispitanici iz gradskih naselja.

Suprotan stav ima 43,0% , dok ih je 12,3% neodlučno u oceni treba li Srbija da se pridruži Uniji.

Više od polovine, odnosno 60% ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU 27% ne vidi korist, a 13% ih je neodlučno.

Na pitanje ko je najveći prijatelj Srbije, 24% ispitanika smatra da je to Grčka, 16% navodi Mađarsku, nešto manje navodi Nemačku (7%) i Francusku (6%), dok najveći broj ispitanika (28%) ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Poredeći rezultate sa prethodnim istraživanjima uočava se blagi, ali konstantan pad broja onih koji navode Nemačku, a značajan porast onih koji navode Mađarsku.

Najvećim neprijateljom u Evropskoj uniji 22% ispitanika smatra Hrvatsku, zatim Veliku Britaniju 21% i Nemačku 18%, dok se 33% ne izjašnjava.

Skoro trećina ispitanika smatra da od susednih država Srbija ima najbolje odnose imamo sa Mađarskom, zatim sa BiH 21% i Severnom Makedonijom 11% dok se ostali odgovori javljaju u manje od 10% slučajeva.

U pogledu informacije o Evropskoj uniji, 43% građana smatra da ih nema dovoljno, 39,0% veruje da je dobro informisano, 18% ne zna.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 41% ispitanika navodi da bi glasalo „za“, 39% ima suprotan stav, a 7% ne bi izašlo na glasanje, dok 13% njih ne zna kako bi glasalo.

Poređenjem sa rezultatima iz prethodnih istraživačkih talasa zabeležena je najviša vrednost ispitanika ispitanika koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU, postoji trend pada onih koji podržavaju članstvo Srbije u EU, najviša brojka neodlučnih („ne znam“), te je zabeležena najniža vrednost ikada onih koji ne bi izašli na glasanje.

Polovina smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, dok 35% smatra suprotno, a 15% ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari