INTERVJU Đorđe Stanković, član delegacije pri Savetu Evrope: Ako niste za stolom, onda ste na stolu 1Foto: Đ. Stanković/Privatna arhihva

„Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da podrži prijem Kosova u članstvo SE poraz je naše spoljne politike Srpske napredne stranke , ali da Srbija ne treba da napusti tu međunarodnu organizaciju. Ako vas pobede u jednoj bitci ne treba da je napustite, neophodno je ostati i diplomatski delovati i u Savetu Evropre. Zatvaranje Srbije nikad nista dobro nije donelo, jer ako niste za stolom, onda ste na stolu“, kaže u razgovoru za Danas Đorđe Stanković, član naše Parlamentarne delegacije u SE, potpredsednik i poslanik Narodnog pokreta Srbije.

Govoreći o lokalnim izborima u Nišu, Stanković kaže da bojkota tih izbora neće biti, ali svakako će morati neki uslovi opozicije da budu ispunjeni.

Da li je zeleno svetlo Kosovu da postane član Saveta Evrope završena priča i da li je zaista načinjen presedan u toj organizaciji?

Nije završena priča još, ovo je samo izglasano kao mišljenje, odnosno stav većine delegata u SE da Kosovo treba da bude primnljeno. Tek maja meseca ide na Ministarski sastanak Saveta Evope gde je potrebna dvotrećinska većina od 46 ministara.

* Postojao je dogovor o jedinstvenom nastupu naše delegacije u SE

Pri glasanju naša delegacija je bila jedinstvena, da li je takav nastup unapred dogovoren, ili je svako glasao po svom nahođenju obzirom da u parlamentu i nema mnogo komunikacije između poslanika vlasti i opozicije?

U ovom slučaju postojao je dogovor o zajedničkom nastupu i delovanju, jer svi članovi delegacije dele isti stav, i po ovom nacionalnom pitanju i nije smelo da bude podela.

Da li je Srbija u prethodnom periodu učinila sve da ne dođe do ovoga i da li se zakasnilo makar u lobiranju?

Apsolutno se zakasnilo u lobiranju, ili još gore, zvanično je negde Srbija pristala da do ovoga i dođe, pa su zato i šefovi grupa usmerili glasanje na ovaj način. Verovatno je prekretnica bilo potpisivanje Ohridskog sporazuma.

Da li je bilo nekog suvislog obraloženja u SE na to što se Kosovo prima u tu organizciju, dok kosovski premijer Aljbin Kurti otvoreno poručuje da ga ne zanima ZSO?

Kurti očigledno ima podršku za takve izjave, ali je diplomatski ovo bila pat pozicija za našu zemlju.

Kažete da je ovo krah naše spoljne politike, zbog čega i zar nije Ohridskim sporazumom dogovoreno da Srbija neće sprečavati Kosovo na njihovom putu u međunarodne organizacije?

Očigledno je dogovoreno da Kosovo ima čist put ka mnogim međunarodnim institucijama, i ako je to bio Ohridski sporazum, onda se tad i desio krah spoljne poltike, jer smo dali obećanja, a kao zemlja ništa nismo dobili iz tog dijaloga.

* Govor Biljane Pantić Pilje nije se razlikovao od drugih diskusija

 

Može li sledeći korak biti ulazak Kosova u UN?

Nisam siguran da će im to biti potrebno u ovoj fazi, ali Kosovo ima to za cilj. Mi svakako treba da radimo na tome da to sprečimo.

Da li vas je nečije glasanje u Savetu Evrope iznenadilo?

Mozda se više očekivalo od Grčke, Rumunije i još nekih zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali ovo je jedna velika međunarodna pijaca i svako ima svoj interes.

Biljana Pantić Pilja, šefica naše delegacije, u svom obraćanju u SE najavila je moguć izlazak Srbije iz te organizacije, a njen govor bio je prekidan opomenama. To je pomalo zaličilo na srpski parlament. Kako vi na to gledate?

Po govorima koje su imale neke kolege iz drugih zemalja pre nje, njen govor nije bio toliko drugačiji. Ovo je arena, možda malo veća, ali je svakako parlament koji ima različite govornike i karaktere. Svakako se lično ne bih složio sa idejom izlaska Srbije iz SE. Ako niste za stolom na stolu ste.

Imate li informaciju da li će Srbija zaista povući takav potez i izaći iz SE i šta bi to za nas značilo?

Znam da se razmatraju opcije, zavisi puno od tog ministarskog sastanka u maju mesecu, ali za mene je to odraz nemoći. Ako vas pobede u jednoj bitci ne treba da je napustite, neophodno je ostati i diplomatski delovati i u Savetu Evropre. Zatvaranje Srbije nikad ništa dobro nije donelo.

* Žao mi je što Dragan Milić nije shvatio ideju potpisivanja protokola opozicije

Osim arene kako kažete u SE, opoziciju očekuje i izborna arena. U Skupštini Srbije, čini se bezuspešno traju pregovri već izvesno vreme. Čini li vam se da će vlast prihvatiti ijedan zahtev opozicije, ili zapravo nemaju namere da išta menjaju?

Promeniće, jer će morati. A najvažnija je promena prebivališta koja treba da se ograniči na 12 meseci unazad. Da ne glasaju oni koji su se doselili u poslednjih par meseci.

Niška opozicija potpisala je protokol o nesaradnji sa naprednjacima i njihovim koalicionim partnerima tokom i nakon lokalnih izbora u tom gradu. Kako komentarišete nedolazak Dragana Milića i zašto niste pozvali Nestorovićev pokret?

Potpis je bio važan kao stav, na koji način gledamo na politiku u gradu u sledećem periodu. Žao mi je što Dragan Milić ovog momenta to nije prepoznao i potpisao, ali se nadam da će to uraditi uskoro. Nestorovićev pokret ima neke dve frakcije, zvali smo jednu, ali nije do nas da znamo koliko oni delova imaju. Svakako ta prva frakcija nije bila za potpisivanje, a druga se javila kasno. Svakako sad mogu da se prikljuće.

 

* Bojkota niških izbora neće biti

Da li ovaj protokol znači da ćete skupa izaći na predstojeće lokalne izbore, odnosno znači li to da neće biti bojkota tih lokalnih izbora?

Ne, ovo je bio samo stav pojedinačnih aktera na zajedničkom sastanku. Mi naš format negde već imamo i planiramo. SPN, uz još par prepoznatljivih ljudi i još nekih stranaka. Objavićemo kad dođe vreme. I što se mene tiče i NPS-a, bojkota neće biti, ali uslove moraju da ispune.

Zna li se ko će biti vaš kandidat za gradonačelnika u NIšu?

Kada budu raspisali izbore, i to ćemo objaviti.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski svaki dan iznenađuje svojim izjavama, da će se iseliti iz Niša ako opozicija pobedi, ili da su “Šiptari na 85 kilometara od Niša“?

Ne bih komentarisao te spinove i zamajavanja. Jednostavno žena četiri godine nije radila posao zbog kog je postavljena, sad pokušava da stekne jeftine populističke bodove.

Ima li nagoveštaja kada će izbori u Nišu i da li se naprednjaci pripremaju, odnosno ima li fantomskih preseljenja?

Očigledno je jesen planirani termin. Dakle po svemu sudeći septembar ili oktobar. Što se tiče opozicije, nama je i jun odgovarao, ali SNS nije smeo da ih raspiše, jer znaju da bi izgubili izbore. Svakako neće puno promeniti ni jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari