INTERVJU Nebojša Zelenović: Odmetanje od Zapada gura Srbiju u novi krug pakla 1Foto: Moramo-Zajedno

„Danas Srbija pokušava da vodi politiku kao da rat u Ukrajini nije izbio. Svet se promenio 24. februara i na Evropu je pala gvozdena zavesa. Ako ne donesemo odluku da podržavamo herojsku borbu Ukrajinskog naroda za slobodu i da sankcijama osuđujemo vladu koja preti nuklearnom katastrofom celom čovečanstvu, gurnućemo Srbiju u novi krug političkog pakla čije su posledice nesagledive“, kaže za Danas Nebojša Zelenović, poslanik koalicije Zajedno Moramo.

On tako odgovara na pitanje kakav generalni utisak donosi sa samita Parlamentarne skupštine NATO, kojoj je prisustvovao kao član Delegacije Narodne skupštine, dodajući da vreme ne radi za Srbiju, i da su „nekoliko poslednjih izveštaja EK, EP i sada PS NATO upozoravajući“.

*Kako je izgledalo zasedanje Komiteta za ekonomiju I bezbednost Parlamentarne skupštine NATO u Madridu?

– Zasedanje Komiteta za ekonomiju i bezbednost održano je 19. novembra i na njemu je nacrt izveštaja o Zapadnom Balkanu predstavio Mihal Ščerba, izvestilac iz Poljske. Taj dokument je usvojen i u njegovom zaključku se ističe da EU treba da bude glavna po pitanju konsolidacije demokratije u regionu. Zatim da događaji, koji su se odigrali na ovim prostorima devedesetih godina, zajedno sa trenutnim dešavanjima u Ukrajini, treba sve strane da podsete na to koliki su ulozi tu u pitanju.Takođe, u izveštaju se posredno govori i o aktuelnoj srpskoj vlasti. To je prikaz regionalnih politicara koji krse demokratska pravila, igraju na rusku kartu I u Putinovoj Rusiji vide podršku svojoj politici. To je, kako piše u izveštaju, mešavinama ultranacionalizma i autoritarizma. Ta vrsta politike vodi zarobljavanju države. Međutim, takva vlast gubi tlo pod nogama kada Rusija postane odmetnik od međunarodnog pravnog poretka. Sve to se upravo desilo kada je počela agresija na Ukrajnu.

*Šta je ko u našoj delegaciji zastupao?

– Parlamentarnu skupštinu NATO čini skup narodnih poslanika iz celog sveta koji dolaze iz zemalja NATO članica, ali i onih koji imaju određni vid saradnje, kao što ima Srbija, kao učesnica programa ,,Partnerstvao za mir’’. S obzirom da Srbija nije član, nemamo pravo glasa i imamo status pridruženog člana. Narodni poslanik Vladimir Đukanović stavio je primedbe na ovaj izvestaj i sve to je odbijeno na glasanju.

*Šta su rekli predstavnici Kosova?

– Oni su oponirali Đukanoviću, iznosili svoje argumente i bili su saglasni sa izveštajem. Smatraju za sebe da su lideri u demokratiji i da vode borbu protiv kriminala i korupcije, kao i da su spremni za evropske integracije. Prošlo je bez rasprave.
Čak i kad u Prištini prave ogromne greške, kao sto se dešava ovih dana, nema istinskog rešenja ni jednog otvorenog pitanja dok ceo region ne pronađe zajedničko i održivo, odbrambeno-bezbednosno rešenje. Tvrdim da pitanje KiM može da bude rešeno samo ako to predstavlja deo velikog dogovora svih nas na Zapadnom Balkanu sa Amerikom i EU. Treba da pronađemo rešenje za KiM u nakraćem roku. Uveren sam da bismo tako zaštitili vitalne interese države, kao i interese svakog našeg građanina na KiM.

*Šta su rekli predstavnici regiona?

– Regionalni predstavnici kao i članovi komiteta iz drugih zemalja su saglasni sa izveštajem, koji je i usvojen i naći će se na dnevnom redu prve sledeće Parlamentarne skupštine NATO. A šta se u regionu dešava? Dodik posetio Putina. Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo mu uveli sankcije. Za to vreme, Kremlj nastavlja da utiče u Bosni i Hercegovini, antidemokrate se uzdaju u Vladimira Putina, a Evropska unija je povećala broj vojnika. Pored toga, Srbija kupuje oružje od Rusije, a zabrinutost svih za bezbednost raste. To što jedini nismo uveli sankcije Rusiji, odnosno to što nismo usaglasili našu spoljnu politiku sa evropskom je veliki problem.

Potrebna nam je pomoć da se odvojimo od Rusije
„Moj generalni utisak je da je proces integracija usporen, da je korupcija najizraženija uz emigraciju mladih, a tranpsarentnost ispod svakog EU nivoa. Nezaposlenost mladih je problematična, prava žena su ugrožena. Sivo i crno tržište sa organizovanim kriminalom su zabrinjavajući, Uz sve to, Rusija vrši uticaj aktivno podrzavajuci nacionaisticku politiku i koristi energiju kao model za ucenjivanje. A nama su ključni obnovljivi izvori energije i smanjivanje upotrebe uglja. Što se Kine tiče, ona utiče investicijama industriju, rudarstvo i infrastrukturu i to sve pod velom tajni. Evropska unija je zanemarila integracije Zapadnog Balkana, a treba pojačati aktivnost i otvoriti širom vrata za ceo region. Potrebna nam je međunarodna pomoć za energetsku tranziciju, kao i pomoć da se odvojimo od Rusije. Kada je pao Berlinski zid, Srbija je vodila politiku kao da se to nije desilo. Cela Evropa je krenula na jednu stranu, a naša zemlja na drugu. Nastupila je katastrofa devedesetih godina. Sva velika politička pitanja kojima se danas bavimo su deo te nesreće u koju smo ušli“, kaže Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari