Osoba koju mediji nazivaju teroristom nije vernik, već fanatik, koji ne pripada muslimanima

Halifat na prostorima Sirije i Iraka ili takozvana Islamska država je nelegalna tvorevina i uvreda za islam i sve muslimane širom sveta objašnjava za Danas hafiz Irfan Malić, visoki zvaničnik Islamske zajednice u Srbiji, i naglašava da je opasno „tu tvorevinu nazivati islamskom državom, jer ona nema ništa sa muslimanima i islamom“ jer su „dela u njoj suprotna od izvornog učenja islama i kroz nju nastoje da nalepe etiketu svim muslimanima u svetu da su potencijalni teroristi“.

-Ko je sve učestvovao u stvaranju ove tvorevine treba tražiti na drugim adresama i sigurno je da su neprijatelji islama, vere u kojoj leži lepota u miru i spasu kroz dobra dela, zloupotrebili našu religiju na tom prostoru. Osoba koju mediji nazivaju teroristom nije vernik, već fanatik, koji ne pripada muslimanima. NJihovim delima zgražava se svaki normalan čovek, ističe Malić.

Kaže da kada je sirijski predsednik Asad okrenuo glavu od većinskog naroda sunita, koji su bili nezadovoljni uslovima života, nastali su problemi.

-Neprijatelji islama su iskoristili tu situaciju i potpomogli pripadnike tzv. revolucionarne militantne grupacije, da odu u fanatičan militantni ekstremizam, koji je doveo do frapantnog kršenja ljudskih prava. Ti pseudošerijatski izvori su postali totalni apsurd i nemaju veze za izvornim i ispravnim učenjem islama – ocenjuje hafiz Malić i dodaje da su neprijatelji islama „svi oni koji nastoje da ceo islamski svet, izvorno učenje Kurana stave u jedan džinovski mikser i izmućkaju tako da iskrive izvorno učenje islama i sve muslimane prikažu kao teroriste. Krajnji produkt njihovog mućkanja su prirodni resursi, bogatstva u teritorijama i drugi materijalni interesi natopljeni nevinom krvlju“.

Biografija

Malić je šest godina proveo u Siriji. Na fakultetu Al-Fatih u Damasku završio je islamske studije, ali i na arapskom jeziku naučio svetu muslimansku knjigu napamet, pa je sa dvadeset pet godina postao najmlađi hafiz na ovim prostorima. Važi za dobrog poznavaoca situacije u Siriji. Direktor Škole Kurana časnog za Srbiju, koja ima četiri odeljenja u dijaspori u Evropi, i imam je u Altun-Alem džamiji u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari