Istoričari iz Srbije i Hrvatske za Danas: Poziv supruge Vučića supruzi predsednika Hrvatske na modnu reviju posvećenu Jovanki Broz licemeran i neostvarljiv 1foto wikipedia Stevan Kragujević

S obzirom da su politički odnosi dviju zemalja na niskoj razini, nikad lošiji u proteklim godinama, ne vjerujem da će se posjet ostvariti, a i pitanje je, kad bi se dogodio, što bi takav, posve nepripremljen, mogao donijeti – komentariše za Danas istoričar iz Zagreba, Ivo Goldštajn, upitan da reaguje na poziv supruge predsednika Srbije „prvoj dami“ Hrvatske da gostuje na modnoj reviji koju priređuje, pod nazivom – „Jovanka u boji“, a, kako je naznačeno u pozivu, posvećenoj zajedničkoj istoriji „naših država i naroda“.

Za Milivoja Bešlina, istoričara iz Srbije, sve u vezi sa najnovijom zloupotrebom Jugoslavije i suprugom njenog utemeljitelja, Jovankom Broz zvuči kao mešavina groteske i paradoksa.

Predstavnici dve desničarske vlasti u Beogradu i Zagrebu, dodaje, dva režima zasnovana na nacionalizmu i antikomunizmu uzimaju simbole i značajke socijalističke Jugoslavije kao iz supermarketa, vršeći pri tome ružnu i neobjektivnu selekciju i prizemnu banalizaciju.

Naznačimo, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u ime Tamare Vučić, supruge srpskog predsednika, uputilo je hitno pismo ambasadi naše zemlje u Zagrebu, sa ciljem da se što pre prosledi poziv prvoj dami Hrvatske za prisustvo na modnoj reviji „Jovanka u boji“, prenosi Nova.rs.

U dokumentu se navodi da poziv Sanji Musić Milanović, supruzi hratskog predsednika treba uputiti što pre, a shodno protokolu, treba obavestiti i MIP Hrvatske.

U pismu Tamara Vučić navodi da je revija „Jovanka u boji“ posvećena zajedničkoj istoriji „naših država i naroda“.

„Iza Jovanke Broz ostali su neiskorišćeni najfiniji materijali, koje sada, devet godina posle njene smrti, dizajneri iz Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije, pretaču u savremene kreacije“, naovdi se u pismu.

Dodaje se da će Tamari Vučić biti izuzetna čast, ukoliko bi gospođa Musić-Milanović prisustvovala reviji koja će se održati 29. novembra Palati Srbija.

– Ovaj poziv gde Vučić trebao bi biti kao znak dobre volje na putu prema pomirenju i normalizaciji odnosa. Međutim, prvo treba razjasniti što je to pomirenje i što ono donosi. Ugrubo, mislim da postoje dvije vrste pomirenja: prvu vrstu možemo nazvati ritualnim – to su situacije u kojima pojedinci ili skupine, osobito poznati ili utjecajni pojedinci poput političkih vođa upućuju javne apele ili isprike, zazivaju oprost ili najavljuju katarzu – kaže Ivo Goldštajn.

Istoričari iz Srbije i Hrvatske za Danas: Poziv supruge Vučića supruzi predsednika Hrvatske na modnu reviju posvećenu Jovanki Broz licemeran i neostvarljiv 2
Foto: Youtube

Drugu vrstu pomirenja, napominje, „nazvao bih istinskim, jer se ono može ostvariti samo kroz iskreno suočavanje određene sredine i nacije s vlastitom prošlošću, objavljivanjem znanstveno i pravno utvrđenih činjenica i uspostavom pravde koja kažnjava počinitelje zločina i daje satisfakciju žrtvama, a ne samo verbalnu počast“.

– Prva vrsta pomirenja može prethoditi onoj drugoj, to je dobro ako se tako dogodi, ali ne se druga vrsta pomirenja ne može na taj način zaobići. Ovaj poziv gđe Vučić, nažalost, moram staviti u ovu drugu vrstu, u nekakvu medijski iskoristivu priču, ali bez stvarne političke težine – zaključuje sagovornik Danasa.

Prema rečima Milivoja Bešlina, druga ili socijalistička Jugoslavija bila je država i društvo zasnovano na antifašističkom vrednosnom konsenzusu, na socijalnoj pravdi, na nacionalnoj ravnopravnopravnosti, na borbi protiv mržnje, diskriminacije i nacionalizma na istinskom internacionalizmu.

– Ništa od toga postjugoslovenska društva nisu zadržala, a posebno ne srpsko i hrvatsko – smatra on.

Današnja Srbija je iz Jugoslavije preuzela samo autoritarni poredak, naglašava sagovornik Danasa, i dominaciju jedne partije, pri tome daleko destruktivnije nego što je SKJ ikada bio.

– Čak ni spoljnopolitička orijentacija nije, kako predstavnici režima vole da se hvale, preuzeta iz Jugoslavije. Ako poznajete jugoslovensku reakciju na sovjetsku/rusku okupaciju Čehoslovačke 1968. i ako pogledate sramno proputinovsko držanje zvanične Srbije povodom agresije na Ukrajinu, jasno je da je Jugoslavija u svemu bila suprotnost onome kako se ponaša aktuelni režim u Beogradu. Zbog toga mi svako njihovo pozivanje na Tita, Jovanku, Jugoslaviju deluje kao manipulativno, banalno, elementarno nekorektno i licemerno – kaže Bešlin.

Istoričari iz Srbije i Hrvatske za Danas: Poziv supruge Vučića supruzi predsednika Hrvatske na modnu reviju posvećenu Jovanki Broz licemeran i neostvarljiv 3
Foto: D. B.

Kako dodaje, oni koji su aktivno rušili Jugoslaviju, započinjali i vodili ratove, gradili svoje vile i političke karijere na kostima žrtava tih ratova, oni koji su naša društva utemeljili na rasističkim nacionalizmima i neofašizmima, oni koji su godinama, šireći najprizemniji istorijski revizionizam lagali o Jugoslaviji i njenom antifašizmu i socijalizmu – nemaju ni najmanje prava da se pozivaju i da zloupotrebljavaju bilo koji simbol te države i društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari