Istraga bez pomaka 1Foto: Imre Szabo

Nakon više od mesec dana nema nikakvog pomaka u istrazi o velikoj izbornoj krađi u Šapcu.

Podneto je više od 40 krivičnih prijava, navedeno više od stotinu lica kriminogene prošlosti koje su učestvovale u tome, imena svedoka kao i video i audio materijal, ali to očigledno nije dovoljno da bi tužilaštvo i policija pokrenuli obimnu istragu. Do sada jedino je policija uzela izjave novinara Podrinskih Ivana Kovačevića i Hanibala Kovača, koji su podneli krivičnu prijavu protiv N. N. lica za štampanje falsifikovanih glasačkih listića.

– Ukazali smo policiji da je bilo nekoliko hiljada glasačkih listića drugačije nijanse, a to je zapisnički konstatovala i Gradska izborna komisija, što bi bilo dovoljno da pokrenu istragu. Policija valjda zna kako se istražuje, ima to i u krimi romanima. Postoje motivi, trag su odštampani listići, a to se može samo u nekoj od štamparija koje koriste štamparske ploče. Imali su na raspolaganju falsifikovane listiće na 12 biračkih mesta. Mogli su da krenu tim putem, jer imaju imena birača i zapisnik ko je glasao, a prilikom uzimanja izjave građani bi krivično odgovarali i za lažnu izjavu, kaže Hanibal Kovač.

Da nema profesionalne odgovornosti svedoči to što više od 40 krivičnih prijava o izbornim krađama čame u nečijoj fioci.

– Mi smo u tim prijavama naveli imena počinilaca izborne krađe, među njima je stotinu i više imena kriminogene prošlosti. Ukazano je šta su radili tokom izbornih radnji, valjda nisu politički aktivisti i volonteri. Na primer u selu Vranjskoj naveli smo čitavu organizovanu strukturu izborne krađe, sa dvadesetak lica. Jedni su dovozili birače, drugi nadgledali, treći isplaćivali, četvrti vodili evidenciju… Naveli smo i desetak svedoka za te radnje koje se kažnjavaju sa tri godine zatvora. Dovoljno je da se tužilaštvo drži krivične prijave, uzmu izjave navedenih, a sigurno da ima sasvim dovoljno policajaca za to. Ili sasvim jednostavan slučaj lica koje se hvalilo u kafani da je po glasu uzimao pet hiljada dinara a plaćao birače dve do dve i po hiljade dinara. Ne može to da bude šala i hvala pijanog građanina. Još eklatantniji slučaj je kada je član biračkog odbora dolazio u kuću nepokretnog birača, koji duže vreme nije u svesnom stanju, i ubeđivao i na kraju primorao suprugu tog birača da glasa umesto njega. Istraživači imaju jedan jasan trag, SNS, put novca, a radi se o masovnoj i masivnoj krađi za koju je potrebna logistika. Pretpostaljamo da se radi od pet do osam hiljada na taj način sakupljenih glasova, kaže Aleksandar Mijailović, šef pravnog tima liste Nebojša Zelenović – Šabac je naš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari