Zašto istraživanja javnog mnjenja sada treba uzimati sa dozom sumnje? 1EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Ispitivanja pulsa javnosti su fluidna kada su izbori još relativno daleko, i kada su raspisani. Tim pre ih treba prihvatiti sa velikom dozom sumnje.

Bilo bi ohrabrujuće ako rezultati ovog istraživanja verno odražavaju stvarno raspoloženje biračkog tela u ovom trenutku, ipak glavni problem u ovom nalazu jeste to što vladajuća koalicija itekako postoji, dok je „Srbija protiv nasilja“ ako ne baš fikcija, onda, za sada, samo projekcija.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući istraživanje agencije Stata prema kojima bi za vladajuću koaliciju glasalo 44 odsto birača, a za blok stranaka „Srbija protiv nasilja“ 38 odsto građana.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, za Danas kaže da veruje da je prva brojka približna realnosti, ali da mu se druga čini da je zapravo ukupni rezultat opozicije u ovom trenutku.

– No, glavni problem u ovom nalazu jeste to što vladajuća koalicija itekako postoji, dok je „Srbija protiv nasilja“ ako ne baš fikcija, onda, za sada, samo projekcija i, eventualno, želja nekih medijskih i političkih faktora. Teško je porediti nešto što realno postoji sa nečim što bi, eventualno, tek moglo biti. Ali ukrupnjavanje opozicije jeste neminovnost, samo je pitanje u koliko će to biti kolona – navodi Vukadinović.

A Aleksandar Gubaš, osnivač Arhiva javnih skupova, smatra da bi bilo vrlo ohrabrujuće ako rezultati ovog istraživanja verno odražavaju stvarno raspoloženje biračkog tela u ovom trenutku.

– Međutim, mi još uvek ne znamo kada će biti sledeći parlamentarni izbori, a do tada se svašta može promeniti, pogotovo uz pomoć uhodane SNS mašinerije. Takođe, ne treba smetnuti s uma da je u praksi 44 odsto glasova sasvim dovoljno da Dontov sistem donese više od 50 odsto poslaničkih mandata. Ako neki i zafali, mandate će doneti 11 procenata glasova sa nestabilne opozicione desnice koja je lako dostupan rezervoar preletača – kaže on za Danas.

Dok politički analitičar Dragomir Anđelković ukazuje na to da su ispitivanja pulsa javnosti vrlo fluidna kada su izbori još relativno daleko, i kada su raspisani.

– Tim pre ih treba prihvatiti sa velikom dozom sumnje kada su izbori samo u nazmakama. Otuda, pre načelno nego u vezi sa konkretnim istraživanjem, rekao bih da što objedinjavanje opozicije bude šire i manje opterećeno geopolitickim pitanjima, njen rezultat će biti bolji. Uveren sam da bi koalicija za normalnu Srbiju, u kojoj bi bile i prozapadni i nacionalni faktori (isključujući Vučićeve instalacije) pobedila vladajući blok. Uže koalicije tome ne mogu da se nadaju – zaključuje Anđelković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari