Istraživanje: Najbolje ocenjen rad Brnabić i Dačića, najnižu ocenu dobili Trivan, Kuburović i Vukosavljević 1Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Tri četvrtine građana ne veruje političkim strankama, među njima je više muškaraca, ispitanika starosti do 44 godine, sa najmanje završenim srednjim nivoom obrazovanja i oni koji žive u gradskim sredinama. Ispitanici najviše veruju Srpskoj naprednoj stranci.

Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je Institut za evropske poslove sproveo u martu na reprezentativnom uzorku od 1.207 građana, u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, o političkim stavovima građana, sa fokusom na poverenje koje građani polažu u političare i ocenu rada Vlade Srbije i njenih ministara.

Prema istraživanju čak 60 odsto ispitanika navodi da ne veruje političarima, 25 odsto veruje, dok njih 15 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Među ispitanicima koji veruju političarima u većoj meri se nalaze stariji od 60 godina, ispitanici sa završenom najviše osnovnom školom, stanovnici Centralne Srbije i vangradskih sredina.

Najviše poverenja imaju u Aleksandra Vučića, zatim Ivicu Dačića, dok je Boška Obradovića, Vojislava Šešelja i Dragana Đilasa kao odgovor navelo po 0,1% upitanih građana.

Prema mišljenju ispitanika od svih članova Vlade svoj posao najbolje obavlja premijerka Ana Brnabić (25.4 odsto), potom bivši ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (18.6 odsto), dok su ostali članovi Vlade navođeni u manje od 3 odsto slučajeva. Skoro četvrtina ispitanika navodi da nijedan član Vlade ne obavlja svoj posao dobro.

Građani su upitani i da ocene dosadašnji rad ministara iz Vlade ocenama od 1 do 5.

U odgovoru na ovo pitanje, Ivica Dačić – ministar spoljnih poslova (3.4) i premijerka Ana Brnabić (3.3) imaju najviše prosečne ocene, kao i najveći procenat ocene 5 kada je u pitanju evaluacija njihovog rada.

Prate ih Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, i Nebojša Stefanovć, ministar unutrašnjih poslova, sa srednjom prosečnom ocenom 3,0. Istu prosečnu ocenu (2,9) dele i ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić; ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim LJajić; kao i ministar finansija Siniša Mali.

Prosečna ocena (2,8) ista je i za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović; ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović kao i za ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Prosečnu ocenu 2,7 građani su dali Branislavu Nedimoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete i Jadranki Joksimović, ministarki za evropske integracije. Istom ocenom (2,6) ocenjeni su i ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, dok su ocenu 2,5 dobili ministar privrede Goran Knežević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Najnižu prosečnu ocenu koja iznosi 2,4 dobio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari