Istraživanje: Oko 42 odsto ispitanih nije navelo koju državu smatra najbližom Srbiji 1EPA-EFE/MALTON DIBRA

Na uzorku od hiljadu ispitanika, na pitanje bez ponuđenih odgovora, svaki treći, odnosno čak 30,2 odsto ljudi koji su se izjasnili – izabralo je Rusiju kao Srbiji najbližu zemlju. Sledeći po popularnosti, sa četiri puta manjom učestalošću javljali su se odgovori: Kina (7 odsto), Mađarska (6,6 odsto) i Grčka (6,6 odsto).

Reč je o istraživanju koje je za potrebe RT Balkan uradila Nova srpska politička misao.

„To je otprilike sve od odgovora što je bilo statistički relevantno, budući da su građani u dosta manjem procentu pominjali neke druge zemlje. Zemlje SFRJ koje su dobile podršku od 2 odsto morali smo da grupišemo jer se inače ne bi ni plasirale. Rumunija (1,6 osto) i Nemačka (1,2 odsto) javljaju se na nivou statističke greške. Dakle, kad je reč o spontanim asocijacijama na prijateljske zemlje, za Srbe postoji bukvalno samo Rusija, i u dosta manjoj meri, izjednačene, Kina, Mađarska i Grčka“, ističe koordinator istraživanja Đorđe Vukadinović.

Zanimljivo je da je po ovom istraživanju NSPM čak 41,8 odsto ispitanika na pitanje „koju državu smatraju najprijateljskijom“ nije odgovorilo ili reklo ne znam i nijedna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari