Ivica Dačić: Svi imenovani zvaničnici su u v. d. stanju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Tehnička Vlada Srbije, na čijem čelu je Ivica Dačić kao prvi potpredsednik, na sednici 7. juna imenovala je veći broj pomoćnika ministara, drugih državnih funkcionera, ali i vršioca dužnosti direktora.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, kaže za Danas da je tehnička vlada odlukama o imenovanju državnih službenika prekršila član 17 Zakona o vladi, dok vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić tvrdi da zakon nije prekršen.

„Zakon o Vladi nije prekršen, jer svi koji su imenovani su u v. d. stanju“, ističe Dačić za Danas. Ivošević, međutim, ukazuje da odredba člana 17 Zakona o Vladi, jasno kaže da vlada kojoj je prestao mandat ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

– Sve te odluke koje je tehnička vlada donela u proteklom periodu ne proizvode pravno dejstvo i postupak protiv takvih odluka kod Upravnog suda može da pokrene bilo ko čiji je interes takvim odlučivanjem povređen. Da je Saša Janković ostao zaštitnik građana on bi sigurno pokrenuo upravni postupak, a nadam se da će i Miloš Janković, vršilac dužnosti ombudsmana, kao vrstan pravnik nešto učiniti po tom pitanju, kaže Ivošević. On podseća da su i ranije tehničke vlade „veselo i lako kršile“ Zakon o vladi, a da je još sveže sećanje na sporazum u šest tačaka koji su potpisali predsednik vlade u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, prošle godine u Subotici. To je bila deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Period posle 5. oktobra 2000. godine prepun je tehničkih vlada, a jedna takva, ona druga, kratkotrajna, vlada Vojislava Koštunice, primer je kako se u takvom stanju, uz prigodno tumačenje zakonskih izuzetaka, mogu doneti odluke s dugoročnim posledicama po zemlju. Kako je funkcionisala ova tehnička vlada videlo se u aprilu 2008. kada je premijer u tehničkoj vladi Vojislav Koštunica preglasan pri odlučivanju o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Podveden pod one izuzetke o interesu države, SSP je potpisan 29. aprila 2008. Potpisao ga je Božidar Đelić, tadašnji potpredsednik vlade, u prisustvu Borisa Tadića, tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke, Havijera Solane, komesara za spoljnu politiku i bezbednost, Olija Rena, komesara za proširenje, i Vuka Jeremića, šefa srpske diplomatije, uprkos oštrom protivljenju Vojislava Koštunice.

Osim ove Koštuničine vlade, nijedna druga u tehničkom mandatu nije previše izlazila iz okvira zakona. Vlada Mirka Cvetkovića odradila je svoj tehnički mandat obavljajući tekuće poslove i završila ga primopredajom sa novom vladom čiji je premijer bio Ivica Dačić, 27. jula 2012. godine. Dačić je do tehničkog mandata stigao već u martu 2014, koji je potrajao do 27. aprila. U ovoj vladi apsolutnu većinu imala je stranka Aleksandra Vučića, koja je u parlamentu sama imala, bez koalicionih partnera, komotnu apsolutnu većinu, pa Dačić, sve i da je hteo da izlazi iz zakonskih okvira, nije imao nikakve šanse.

U premijersku fotelju 27. aprila 2014. godine seo je Aleksandar Vučić, a njegova prva vlada u tehnički mandat ušla je u martu 2016. godine i, kao takva, funkcionisala do 11. avgusta, kada je izabrana nova, sa istim premijerom na čelu. Tehnički „Vučić“ poštovao je uglavnom ovlašćenja koja je imao, pa je i revizija ugovora sa MMF-om sačekala da njegov novi mandat bude ozvaničen.

Dačićeva tehnička vlada čiji rok ističe početkom sledeće nedelje samo u jednom danu postavila je više vršioca dužnosti, tri v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova – Marinu Jovićević, Branimira Filipovića i Gorana Aleksića. Kako je preneo FoNet, na rok od tri meseca je, takođe, postavljen i vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Zoran Lazarov, kao i četiri vršioca dužnosti pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Vesna Mandić, Vesna Nedeljković, Bogoljub Lazarević i Nikola Tanić. Za vršioca dužnosti pomoćnika pomoćnika ministra rudarstva i energetike imenovan je Miloš Banjac, a za vršioca dužnosti sekretara tog ministarstva Vanja Jovanović, oboje na tri meseca. Postavljeno je i nekoliko vršilaca dužnosti direktora.

Ko je sve u Nikolićevom savetu

Tehnička vlada sa Dačićem na čelu imenovala je i članove Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, na čijem čelu je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prenosi FoNet. Ta kancelarija dobila je i vršioca dužnosti direktora, a na tu funkciju je, na rok od šest meseci, postavljen nekadašnji generalni sekretar predsednika Republike Nedeljko Tenjović, a po funkciji je imenovano sedam ministara u Vladi, kao i još šest članova, od kojih su većina bivši Nikolićevi savetnici dok je bio na funkciji predsednika Srbije. Članovi su ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova Ivan Mrkić, ambasadori Srbije u Kini i Rusiji – Milan Bačević i Slavenko Terzić, direktor PWW-Porr za Srbiju Milan Tadić, osnivač firme Tandem financial iz Novog Sada Pavle Bašić i vlasnik ID Consultants iz Beograda Dejan Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari