Ivica Dačić: Vučić je u pravu, Kurti jeste terorista 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, navodi da mu politički osećaj kaže da predsednik Srbije radi u interesu naroda i da je u pravu kada kaže da je premijer Kosova terorista.

On je gostujući na televiziji Pink komentarisao postavljanje Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, i Rade Trajković koja će Rašiću biti savetnica, pa je rekao da treba gledati u kontinuitetu šta je sve premijer Kosova Aljbin Kurti uradio.

– Ovde je reč o nezrelom političaru koji želi da svojim potezima destabilizuje čitav region. On je glavni faktor pretnji u našem regionu. Nije to sad jedna stavr koju je uradio pa da budemo iznenađeni – kazao je Dači.

Dačić je naveo niz poteza koje zamera Kurtiju, upad policijskih snaga na sever, tablice, zahtev za prijem Kosova u Savet Evrope pa u EU, raspisivanje izbora za decembar u opštinam gde su odbornici izašli, što je prema Dačićevom sudu „novi datum za sukobe“.

– Sada je uveo njegove Srbe u vladu da bi realizovali velikoalbanske ciljeve. U institucijama treba da budu Srbi ali koji imaju podršku Srba. On uvodi Rašića i Trajković, potpuno suprotno volji Srba, da bi legalizovao na primer odluku o vojsci – naveo je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Kurti je „bio uhapšen zbog separatističkog i terorističkog delovanja i podrške tom delovanju, iako on govori da je bio politički zatvorenik“.

– On jeste terorista jer je cela ta ekipa sa stanovišta međunarodnog prava separatističa i terostička, ako pričamo o OVK – kazao je, između ostalog, srpski šef diplomatije.

On smatra da je stvar taktike kako će se Srbija ponašati ubudućei da li će učestvovati ili ne na raznim događajima.

– Predsendik je rekao da ćemo na samit u Tirani. Suludo, bekorisno i zamajavanje naroda bi to bilo s obzirom na dešavanja u Prištini. Nema dileme o onome što je predsednik rekao jer je rekao ono što misli narod Srbije. Iako neki kažu da su njegove reči oštre, mislim da je bio i previše blag kakvo je realno stanje. Nisam ja taj koji treba da meri, ali moj politički osećaj, koji me nikad nije prevario, mi kaže da je to pristup koji je u intersu građana – rekao je Dačić.

On je ukazao da posebno iritiira pozicija EU „koja stalno poziva obe strane i osuđuje obe strane“.

– Nesumljivo mlaka reakcija na nesumljivo zaustavljenje briselskog dijaloga kada imate suprotnu situaciju na terenu. Njegova ( Aljbian Kurtija) politika je politika konflikata za razliku od Srbije koja se uvek drži dogovora i čiji je pristup predvidiv. Nikad se nije desilo da nešto prihvatimo i da ne ispunimo ili lažemo. Umesto da bude oštara, jer se pokazalo da ošte reakcije mogu dovesti do rezulatat, reakcija je bila mlaka reakcija i stalno se priča idemo dalje u neke nove dogovore. Kurti rekao da neće ZSO i da Briselski sporazum za njega ne postoji. To je šamar za EU. ZSO je evropska ideja, odnosno Ketrin Ešton koja se konsultovala sa Angelom Merkel i Hilari Klinton – zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari