Ivica Kojić ostaje šef Vučićevog kabineta 1Foto: Fonet/ Vlada Srbije - Slobodan Miljević

Osim Nikole Selakovića, koji će obavljati funkciju generalnog sekretara u Predsedništvu Srbije, sastav kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića neće se bitnije razlikovati od onog koji je imao dok je bio premijer Srbije.

Iz Nemanjine 11 na Andrićev venac preseliće se, kako Danas nezvanično saznaje, Ivica Kojić, Suzana Vasiljević i Tanja Jović. Velike su šanse i da Aleksa Jokić, dojučerašnji premijerov savetnik, promeni radno mesto.

Sagovornici Danasa tvrde da će Ivica Kojić biti postavljen za šefa kabineta predsednika države. Za njega Vučić inače tvrdi da je „čudesno vredan čovek“, ali da sa njim u ranijem periodu nije delio politička uverenja. Kojić je bio šef kabineta nekadašnjeg lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića u Ministarstvu ekonomije i slovio je za njegovog čoveka od poverenja. Nakon formiranja Vlade Ivice Dačića u julu 2012. postao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, koje je vodio Dinkić. Ostavku na tu funkciju podneo je u septembru 2013, kada je URS izbačen iz rekonstruisane vlade, da bi se pojavio 2014. u medijima kao kandidat za šefa Vučićevog kabineta, da bi zvanično bio imenovan u januaru 2015.

Vučićeva savetnica za medije svakako ostaje Suzana Vasiljević. Ona je i do sada najviše vremena provodila uz premijera, prateći ga na svim putovanjima u zemlji i inostranstvu. „Upoznali smo se na prijemu u nemačkoj ambasadi 2012. godine. Na engleskom me je pitao: „Do you want to work for me?“ Pregovarali smo mesec dana, predstavio mi je svoj plan i pitao me mogu li to da izdržim. Rekla sam da mislim da mogu. Od tada, pune četiri godine smo zajedno. Od Brisela, Berlina, Vašingtona, Njujorka, Srebrenice, Kosova…

Težak je čovek, ali dobar. Kao šef, užasno je zahtevan, nikad zadovoljan. Bez obzira na sve, na njega se možete osloniti. Pažljiv je prema saradnicima. Za njega ne postoje vikendi i godišnji odmori. Kada sam pre tri godine za 1. maj otišla u Abu Dabi četiri dana, svima je pričao kako sam, dok je on radio, ja bila na odmoru 20 dana“, ispričala je pre izvesnog vremena Vasiljevićeva.

Iz premijerskog kabineta u kabinet predsednika države preseliće se i Tanja Jović, dosadašnja Vučićeva savetnica za spoljnu politiku, koja je na tom mestu zamenila Đerđa Matkovića po njegovom odlasku na mesto ambasadora u Vašingtonu. „Aleksandra Vučića sam upoznala u februaru 2013. kada sam kao novinar RTS izveštavala o njegovoj poseti Berlinu. Nije mi padalo na pamet da bih mogla da budem njegov savetnik, pa sam bila u čudu kada mi je stigao poziv. Kao šef je strog i zahtevan, ali pravedan. Simpatično mi je što me onda kad je dobrog raspoloženja oslovljava sa „Kristofe“, jer me je kancelarka Angela Merkel jednom pitala da li sam ja njegov Kristof Hojzgen (spoljnopolitički savetnik Angele Merkel, veoma uticajan u međunarodnoj politici)“, kaže Jovićeva.
Sagovornici Danasa kažu da se još ne zna da li će se Vučićev bivši šef kabineta i savetnik, naprednjak Aleksa Jokić (poznat po očinski brižnoj izjavi „mog Vučića pokušavaju da ubiju mnogi politički lideri koji gube svoju poziciju“) preseliti u predsednički kabinet na Andrićevom vencu. Veruju da hoće, ali da je neizvesno da li će za Vučićem krenuti i njegovi ostali savetnici Dragan Glamočić, Milorad Veljović, Vladimir Božović, Nemanja Stevanović i Gojko Radić. Pretpostavlja se da to ne važi za troje njegovih stranih savetnika – Franka Fratinija, Alfreda Guzenbauera i Jerga Heskensa. Pre dve godine objavljeno je da Vučića više ne savetuju Dominik Stros Kan i Toni Bler.

Nikolićeva kancelarija u Vasinoj

Sedište nedavno osnovanog Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom koji će voditi bivši predsednik Tomislav Nikolić biće u dosadašnjoj Kancelariji za dijasporu u Vasinoj ulici, saznaje Danas. Pripreme za selidbu su u toku. M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari