Ivković: Sankcije Rusiji još jedno otvoreno pitanje u odnosima Srbije i EU 1Foto: Fonet TV

“Rezolucija koja je usvojena na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta prošlog meseca sada je usvojena i u plenumu, bez većih izmena”, smatra Aleksandar Ivković, urednika vesti portala Juropijan Vestern Balkans (EWB), komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta.

Ivković podseća da su bila podneta samo tri amandmana koji su dopunili dokument događajima koji su nastupili u međuvremenu, uključujući energetski sporazum između Beograda i Prištine.

“Kao suštinu rezolucije bih istakao član tri, koji kaže da će dalji tempo pristupanja Srbije EU odrediti reforme u oblasti vladavine prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanje sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji”, objašnjava za Danas urednik vesti portala Juropijan Vestern Balkans.

Ovaj poslednji faktor, sankcije Rusiji, kako kaže, nisu bile prisutne u prošlogodišnjoj rezoluciji, što pokazuje da je spoljna politika, u svetlu rata u Ukrajini, postala još jedno otvoreno pitanje u odnosima EU i Srbije, i to će verovatno tako ostati u doglednoj budućnosti.

“Kao i prošle godine, u rezoluciji su takođe pomenute afere vlasti, kao što su Krušik i Jovanjica, što Evropski parlament kao političko telo, koje ne obavezuju diplomatski obziri, može da uradi”, ističe Ivković.

Prema njegovim rečima Rezoluciju su podržale sve najveće evropske partije – narodnjaci, socijalisti, liberali i zeleni – što znači da, bez obzira na neobavezujući karakter ovog dokumenta, u EU postoji široki politički konsenzus kada je reč o daljim odnosima sa Srbijom.

“To će, doduše, biti više koordinate za budućnost i neće odmah proizvesti značajne političke posledice jer, kao što smo videli, EU trenutno, ipak, smatra da ima preče stvari na agendi od Srbije i Zapadnog Balkana”, zaključuje urednik vesti portala Juropijan Vestern Balkans.
Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari