Iz SO Severna Mitrovica odgovorili na Vučićeve tvrdnje da će tri albanska gradonačelnika sutra tu položiti zakletve 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra u Skupštini opštine Severna Mitrovica trojica novoizabranih gradonačelnika sa severa Kosova položiti zakletve, iako je iz opštine najavljeno samo preuzimanje dužnosti gradonačelnika Severne Mitrovice, ali potvrdu te informacije nismo dobili u ovom lokalnom parlamentu.

Kako za Danas kaže zamenik predsedavajućeg ove Skupštine Skender Sadiku njima ništa nije najavljeno oko zakletvi drugih gradonačelnika, te poručuje da to ne očekuje.

Ukazuje da je neophodno da se ispune određene zakonske procedure, odnosno da bi se tako nešto moralo ranije najaviti i medijskim ekipama.

Sadiku napominje da u Zvečanu i Leposaviću je neophodno prvo konstituisati skupštine, pa tek onda sazvati svečanu sednicu na kojoj bi gradonačelnici položili zakletve.

Iz SO Severna Mitrovica odgovorili na Vučićeve tvrdnje da će tri albanska gradonačelnika sutra tu položiti zakletve 2
Skender Sadiku; foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Erden Atić iz pokreta „Samoopredeljenje“ trebalo bi da sutra na svečajnoj sednici SO Severna Mitrovica da položi zakletvu pred lokalnim odbornicima.

„Oni će pokušati sutra da u zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, održe konstitutivne sednice za tri opštine i da izaberu lažne gradonačelnike, podržane od strane zemalja Kvinte na najlažnijim i najsramnijim i najbednijim izborima održanim bilo gde u svetu, sa prosečnom izlaznošću od 3,4 odsto“, rekao je danas predsednik Srbije.

Vučić je poručio i da Srbi neće prihvatiti te gradonačelnike i napomenuo da to sve vrsta pritiska kako bi „Srbi napustili svoja ognjišta“.

Na lokalnim izborima održanim u opštinama na severu Kosova 23. aprila, pobedu su odneli albanski kandidat iz redova Demokratske partije Kosova i pokreta „Samoopredeljenje“.

U Severnoj Mitrovici i Leposaviću pobedili su predstavnici Samoopredeljenja, stranke Aljbina Kurtija – Atić u Severnoj Mitrovici i Ljuljzim Hetemi u Leposaviću.

DPK je pobedu odneo u Zubinom Potoku, gde je izbore dobio Izmir Zećiri, i Zvečanu, čiji je novi gradonačelnik Iljur Peci.

Prostor za problem i tenzije otvara to što se zgrade opština koje deluju po kosovskom sistemu, u kome se nalaze kabineti gradonačelnika, sem u Severnoj Mitrovici nalaze u zgradama u kojima se nalaze i privremeni organi Republike Srbije, praktično opštine koje deluju u srpskom sistemu. Tamo se nalaze zaposleni u srpskom sistemu i predsednici privremenih organa, te bi potencijalni pokušaj ulaska u ove prostorije mogao da izazove incidente.

Da do toga ne treba da dođe smatra ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džef Hovenijer, koji je istakao da usled bojkota Srba i niske izlaznosti novi gradonačelnici bi trebalo da preuzmu samo tehničku, ne i političku ulogu, te da bi trebalo da uđu jedino u one zgrade i prostorije u kojima su dobrodošli. Lokacija opština u kojima se polažu zakletve ne utiče na status funkcionera, smatra Hovenijer.

Iste noći novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri, kazao je da on, ali i drugi gradonačelnici svoje aktivnosti usklađuju sa svim faktorima, uključujući ambasadu SAD-a u Prištini, prenosi KoSSev.

Da informaciju o tome da će i drugi gradonačelnici položiti zakletve u SO Severna Mitrovica nema ni jedini srpski odbornik Dušan Milunović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari