"Novi gradonačelnik Mitrovice upitnog legitimiteta i legaliteta": Predsednik Skupštine Severna Mitrovica objasnio kako će izgledati polaganje zakletve 1Ugljanin (u sredini); foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin iz Građanske inicijative “Mitrovica” naveo je za Danas da očekuje da polaganje zakletve novoizabranog gradonačelnika ove opštine Erdena Atića, planirano za petak, prođe mirno iako je, napominje, najavljivana eskalacija situacije, te dodao da je novi gradonačelnik ima upitni legitimitet i legalitet.

Ugljanin je ukazao da je procedura kratka, te da se odvija po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

“ I da je učestvovala Srpska lista ili bilo koji predstavnik većinske zajednice, mi bismo isto postupili. Pred odbornicma gradonačelnik daje zakletvu i preuzima dužnosti u okviru opštine Severna Mitrovica. Mi smo preuzeli obavezu da završimo taj proces i nadamo se da će proteći u najboljem redu jer je opšte poznato i najavljivanje eskalacije situacije. Želimo da sve prođe u redu, pa i ova zakletva gradonačelnika. Što se toga tiče, on je daje pred odbornica i imenuje zamenika ili zamenicu gradonačelnika opštine. To je kratka procedura”, objašnjava naš sagovornik.

Erden Atić, kao kandidat “Samoopredeljenja” Aljbina Kurtija, pobedi je na lokalnim mitrovačkim izborima 23. aprila. Ove izbore srpska zajednica, koja u ovoj opštini čini većinu, je u velikom meri bojkotovala, te je ovaj kandidat albanske nacionalnosti pobedio sa svega nešto više od 500 glasova.

Izbori su održavani na manje biračkih mesta nego što je to ranije bio običaj, s obzirom da su u normalnim uslovima škole, koje se i dalje nalaze u srpskom sistemu, predstavljale mesta za glasanje, ali ovog puta Centralna izborna komisija njih nije imala na raspolaganju.

Ugljanin, upitan za legitimitet i legalitet novog gradonačelnika, kaže da ove dve stavke jesu upitne.

“Mi smo dužnost preuzeli kao zamena so bzirom da smo preuzeli dužnost na osnovu zakona o zameni odbornika. Da li je upitan legitimitet i legatlitet, jeste s pravne tačke, ali čekamo trenutak kada će srpska zajednica kao većinska preuzeti brigu o nevećinskim zajednicama, jer je situacija trenutno suprotna – nevećinska zajednica brine o većinskoj”, navodi Ugljanin.

Na mesto predsednika Skupštine ovaj član GI “Mitrovice” došao je po automatizmu, nakon što su predstavnici Srpske liste podneli ostavke u ovoj opštini, prilikom kolektivnog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba sa severa KiM.

Nakon što je u decembru izabran na ovu funkciju, Ugljanin je izjavio kako su oni tu samo zamena za sprkse odbornike, te kako srpskoj zajednici pripadaju i zakonodavna i izvršna vlast.

To ponavlja i danas, ali dodaje da ne zna da li su dužnost privremeno preuzeli.

“Ne znamo jel to privremeno, jer to zavisi od više politike. U okviru briselskog dijaloga se govori i o funkcionalnosti skupština i gradonačelnika na severu. Mi obavljamo samo ono što je po zakonu lokalne samouprave. Tu smo da donosimo odluke i radimo u službi svih zajednica. Tako ćemo delovati do onog momenta kada se napravi načelni dogovor da većinska zajednica preuzme nadležnosti, jer sam i ranije rekao da ova kuća ne sme ostati pusta. O ovoj kući treba da brine domačin, ali domaćin ju je nažalost napustio. Mi smo možda privremeno rešenje, ali nam je mandat dve i po godine. Kompleksno je jer Skupštine glasaju o formrianju Asocijacije ili Zajednice srpskih opština. S obzirom da je većina odbornika u skupštinama sada iz albanske zajednice, oni sigurno ne bi glasali za formiranje ZSO. Stvoren je vakuum, a znalo se da bez odobravanja u okviru skupštine se ne može glasati ni za zso”, navodi Ugljanin.

Zahtev za povratak Srba u institucije je, uz povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari