Izbore će pratiti 531 strani posmatrač 1foto EPA/SRĐAN SUKI

Predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore u nedelju, 3. aprila pratiće ukupno 5.218 stranih i domaćih posmatrača. Od tog broja izbore će pratiti osam domaćih udruženja, odnosno 4.687 posmatrača, što je za oko hiljadu više nego na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Ove godine višestruko je veći broj i stranih posmatrača. Za posmatranje izbora prijavljeno je 23 stranih organizacija, udruženja ili predstavnika stranih država, odnosno ukupno 531 posmatrač.

Crta je oformila do sada najveću posmatračku misiju koja će ocenjivati kvalitet procesa glasanja na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima 3. aprila. Izbore će posmatrati 3.207 njihovih posmatrača, duplo više nego na izborima 2020. godine, obučenih po najvišim međunarodnim standardima.

Oni će izveštavati o predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima, na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (450 biračkih mesta), odnosno na osnovu ukupno 950 biračkih mesta.

“To znači da se rezultati, kao i sve što uočimo na našem uzorku, zahvaljujući statističkim principima, reflektuje na svih 8115 biračkih mesta u Srbiji na republičkim izborima,predsedničkim i parlamentarnim, kao i na svih 1098 biračkih mesta na beogradskim izborima”, kažu u Crti.

Posmatrači Crte biće prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime će biti obezbeđen sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima, napominju u ovoj organizaciji i dodaju da se očekuje da će proces prebrojavanja glasova trajati duže nego 2020. godine i da će zato Crta sa projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) u nedelju će na biračkim mestima imati 947 posmatrača, što je znatno više nego na predsedničkim izborima 2017. godine. CeSID je tada imao svoje posmatrače na ukupno 600 biračkih mesta širom Srbije, a na parlamentarnim i pokrajinskim izborima 2016. godine, CESID je imao posmatrače na 700 biračkih mesta.

Građani na straži u nedelju će imati sedam posmatrala, JUKOM-dva, Forum 10 će imati pet, Lokalni front 173, OFID-12, Suverenisti-94 i Unija Mladih Grada Pančeva 130 posmatrača.

Udruženje Urbani in i Udruženje pružalaca i korisnika geodetskih usluga podneli su prijavu RIK-u za posmatranje izbora, ali je odlučeno da oni ne ispunjavaju uslov iz člana 161 Zakona o izboru narodnih poslanika, po kome posmatrači moraju da budu udruženja čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti izbora.

Za parlamentarne izbore 2020. godine bilo je akreditovano 111 međunarodnih posmatrača, ali je sada broj prijavljenih stranih posmatrača gotovo pet puta veći i iznosi – 531. Tako je OEBS/ODIHR za izbore 3. aprila akreditovao 286 posmatrača, dok će Evropska mreža organizacija za praćenje izbora imati 17 posmatrača.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine imaće dva posmatrača, DIK Severne Makedonije- četiri, Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje – tri posmatrača, a Međunarodna fondacija za izborne sisteme -tri.

Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država imaće deset posmatrača, Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope- 15, Vest Suport, organizacija iz SAD imaće 6 posmatrača koji su iz Sirje i Ukrajine, dok će Parlamentarna skupština OEBS-a imati 78 posmatrača.

Specijalni koordinator posmatračke misije OEBS Kirijakos Hadžijani i šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Brinadis Haradsdotir saopštili su da posmatračka misija PS OEBS ima osamdesetak članova koji dolaze iz trideset različitih zemalja i koji će ove godine učestvovati u posmatranju predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora. Najveći broj posmatrača biće u Beogradu, dok će deo pratiti izborni tok na biračkim mestima u Novom Sadu, Subotici, Nišu i Valjevu.

Hadžijani je istakao da će posmatračka misija OEBS, u saradnji sa posmatračkim misijama Parlamentarne skupštine OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u petak i subotu organizovati brifing sa svim učesnicima izbornog procesa, kako bi stekli što bolji uvid u aktivnosti stranaka i relevantnih institucija. Takođe je napomenuo da će OEBS u ponedeljak, 4. aprila, predstaviti svoj izveštaj o izborima.

Izbore u nedelju nadgledaće i 24 posmatrača iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, 16 iz Evropskohg parlamenta, šest iz Civilne komore Ruske federacije i dva iz Centralne izborne komisije Ruske federacije. I Parlamentarna skupština ODJB imaće osam posmatrača, ambasade Kanade Bellgije, Holandije po tri posmatrača, Portugalije i Salvadora po jednog.

Čak 27 posmatrača imaće ambasada Sjedinjenih Američkih država, dok će 9 posmatrača iz Velike Britanije nadgledati izbore u Srbiji. Delegacije Evropske unije u Srbiji imaće četiri posmatrača.

Zbog pandemije prošle parlamentarne izbore 2020. godine pravila RIK-a su propisivala da na biračkom mestu nije dozvoljeno prisistvo više od jednog domaćeg posmatrača, dok ta ograničenja nisu važila za strane posmatrače. RIK još nije izdao posebna uputstva za glasanja vezana za pandemiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari