Ponavljanje izbora za pet-šest meseci realna opcija pod jednim uslovom: Kako bi mogla da izgleda Vučićeva izlazna strategija iz političke krize? 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predlog Marinike Tepić da bi nakon poništavanja izbora, novi mogli da budu održani za pet-šest meseci ima osnova, tvrde sagovornici Danasa i dodaju da bi oni mogli da uslede zajedno sa ostalim lokalnim izborima.

To bi, kako napominju, bila i izlazna strategija za Aleksandra Vučića i korak ka izlasku iz ekstremne političke krize u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

Međutim, kako dalje objašnjavaju, bez promene izbornih uslova, sređenih biračkih spiskova i slobodnih medija, nema garancije da vlast ne bi pokrala i te izbore.

Da podsetimo, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja štrajkuje glađu zbog izborne krađe, u intervjuu Rojtersu rekla je da opozicija traži međunarodnu misiju da izvrši reviziju čitavog izbornog procesa.

„Želimo da izbori budu poništeni i da se održe novi za pet-šest meseci, ali u boljim uslovima“, navela je Tepić.

Ponavljanje izbora za pet-šest meseci realna opcija pod jednim uslovom: Kako bi mogla da izgleda Vučićeva izlazna strategija iz političke krize? 2
foto FoNet Marko Dragoslavić

Gavrilović:Ponavljanje izbora ,ali samo u regularnim uslovima

Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke, smatra da je nastala ozbiljna i ekstremna krizna situacija u zemlji i to neodgovornim ponašanjem vlasti.

„U takvim stanjima uvek se razmatraju opcije koje mogu da dovedu do izlaska iz krize. Srbija protiv nasilja će učiniti sve što je u našoj moći da se poštuje izborna volja građana. Da vlast potpuno ne uruši državu. To je važno za sve građane, a ne samo za glasače SPN. Mi želimo demokratsku državu u kojoj institucije postoje i rade svoj posao“, navodi Gavrilović.

To znači, kako kaže, da SPN insistira na ponavljanju izbora u regularnim izbornim uslovima.

„I Vučić traži izlaznu strategiju i za tu priliku može da iskoristi neizglasavanje beogradske vlasti koristeći Nestorovićevu poziciju. Način na koji dođemo do novih izbora je manje bitan od toga da ti ponovljeni izbori budu sprovedeni po zakonu“, ističe Gavrilović i pojašnjava da ima osnova da se izbori održe u maju, a koji osnov će vlast izabrati govoriće i o tome da li su spremni da zakon stave ispred svojih partijskih i ličnih interesa.

Ponavljanje izbora za pet-šest meseci realna opcija pod jednim uslovom: Kako bi mogla da izgleda Vučićeva izlazna strategija iz političke krize? 3
foto FoNet Aleksandar Barda

Stanković: Izlazna Vučićeva strategija je Nestorović

I Đorđe Stanković, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, smatra da je izjava Marinike Tepić o ponavljanju izbora za pet-šest meseci na realnim osnovama, ali da je pre toga potrebno srediti biračke spiskove i otvoriti nacionalne medije, a tu je presudna volja institucija da to učine.

On ponavlja da opozicija ne planira da odustane od svojih zahteva, i da će čak i indirektno priznanje biti pobeda građana koji žele demokratsku Srbiju.

„Odlaganjem izbora Vučić to neće predstaviti kao da je pristao na naše zahteve, zbog izborne krađe, već će reći da nema većine zbog odluke dr Branimira Nestorovića da ne podrži ni vlast ni opoziciju“, kaže Stanković.

Aleksandar Jerković, kandidat Nestorovićeve liste za gradonačelnika Beograda, nije želeo za Danas da komentariše predlog potpredsednice SSP da izbori budu ponovljeni za pet-šest meseci , navodeći kao opravdanje brojne obaveze.

Takođe, ponovo smo uskraćeni i za odgovor iz Srpske napredne stranke.

Ponavljanje izbora za pet-šest meseci realna opcija pod jednim uslovom: Kako bi mogla da izgleda Vučićeva izlazna strategija iz političke krize? 4
Foto: Privatna arhiva

Paunović: Ne treba zloupotrebljavati vakum prostor

Snežana Paunović, potpredsednica Socijalističke partije Srbije, kaže za Danas da se izbori po Zakonu ponavljaju u slučaju da nijedna politička stranka, partija ili grupacija ne uspe da obezbedi većinu.

„Dakle, to ne zavisi ni od čije želje ili očekivanja, već od toga može li se postići dogovor. Ako sam dobro razumela, izbori se ponavljaju na tri biračka mesta što, pre svega, znači da izborni proces nije završen. Bilo bi najkorektnije sačekati da se izborni proces okonča, pa onda razgovarati o eventualnoj većini u gradu. Ako ne bude većine izbori će biti ponovljeni u roku koji je propisan Zakonom“, napominje Paunović.

Prema njenim rečima, vakuum prostor ne treba zloupotrebljavati ni na koji način, jer se time nanosi šteta građankama i građanima Beograda i to sebi kao odgovorni ljudi ne bi smeli da dozvoljavamo.

Ponavljanje izbora za pet-šest meseci realna opcija pod jednim uslovom: Kako bi mogla da izgleda Vučićeva izlazna strategija iz političke krize? 5
Printskrin RTS

Vukadinović: Ponavljanje izbora bilo bi predstavljeno kao Vučićeva „milost“ i Nestorovićeva „principijelnost“

„Mislim da je sasvim moguće, pa čak donekle i realno, da se beogradski izbori ponove zajedno sa ostatkom lokalnih izbora na proleće iduće godine. To bi bio pomalo ‘truo’ (jer neregularnosti i povreda izbornog procesa na nivou republike svakako nije bilo manje nego u Beogradu, samo su one možda teže dokazive), ali verujem za većinu i domaćih i spoljnih aktera relativno prihvatljiv kompromis“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

On primećuje da zbog toga Vučić i režimski mediji i ne presiraju i ne guraju previše Nestorovića u tom pravcu, nego čak deluje kao da donekle hlade njegove nagoveštaje da bi mogao ići u pravcu direktne podrške SNS-u u Beogradu.

„Odnosno, verovatno procenjuju da bi im još određeno vreme mogao biti korisniji u ovoj ulozi prividne neutralnosti i ‘ekvidistanciranosti’ u odnosu na obe sukobljene strane. Jer je za Vučića i SNS od presudne važnosti da odluka o eventualnom ponavljanju beogradskih izbora nipošto ne bude rezultat opozicionog ili spoljnog pritiska, ili – još gore – popuštanja pod teretom dokaza o izbornim zloupotrebama i krađi, već samo kao posledica njegove (vladarske) ‘milosti’ i Nestorovićeve ‘principijelnosti'“, objašnjava Vukadinović.

Sagovornik Danasa kaže da više veruje da bi moglo doći do prolećnog ponavljanja beogradskih izbora, nego da bi uslovi na njima mogli biti nešto bitno popravljeni i unapređeni. Ali, kako kaže, svakako da opozicija mora vršiti pritisak upravo u tom pravcu.

Ponavljanje izbora za pet-šest meseci realna opcija pod jednim uslovom: Kako bi mogla da izgleda Vučićeva izlazna strategija iz političke krize? 6
foto-FoNet-Milica-Vučković

Anđelković: Nisu dobre ideje da se sa autoritarnim režimom traži kompromis

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je opozicija napravila veliku grešku kada je sa građanima definisala jasne zahteve kako da se naš politički sistem normalizuje i u prilog njih je nedeljama protestovala, da bi onda, preko noći, od svega odustala i izašla na izbore pod Vučićevim uslovima.

„To je bilo iracionalno jer je već tada bilo jasno kako će na njima proći. Isto bi se ponovilo i sada kada bi pristala da se ponove izbori u Beogradu zajedno sa predstojećim opštinskim izborima, a da se ne poboljšaju izborni uslovi. Ponovo bi njih Vučić namestio sebi u korist. I šta onda? Ko bi onda protestovao što je opozicija prevarena na isti način kao nekoliko meseci ranije? Otuda, ne treba ni pričati o novim izborima bez definisanja jasnih zahteva pod kojim je prihvatljivo da oni budu održani“, smatra naš sagovornik.

On poručuje da do tada treba negirati svaki legitimitet režima, između ostalog, i tako što opozicioni odbornici i poslanici ne bi ušli u skupštine.

Dodaje da je u politici pragmatizam veoma važan, ali ako se eliminiše svaka moralna podloga političkog delovanja, zar ima osnova da se nadamo promeni sistema nabolje?

„Ako je Vučić krao u Beogradu, samo možemo da zamislimo šta je radio u Leskovcu ili Surdulici, gde su kapaciteti opozicije da ozbiljno kontrolišu izborni proces mnogo manji. Svođenjem zahteva da se izbori ponove samo na Beograd, gubi se svaka moralna komponenta političkog delovanja i ono se, deluje, svodi na potragu za banalnom nagodbom sa Vučićevim režimom“, ističe Anđelković.

Primećuje i da mnogi birači tako gledaju na stvari i neka se opozicija ne začudi ako bude imala manju podršku na olako ponovljenim, nego na prošlim izborima.

„Zato nisu dobre ideje da se sa autoritarnim režimom traži kompromis koji bi mu omogućio da suštinski nastavi po starom. Što se Vučića tiče, on bi posle malog pozerskog zatezanja pristao na ponvaljanje beogradskih izbora pod sadašnjim uslovima. Drugo pitanje je ako se bude insistiralo na promemi izbornih uslova i ponavljanju svih izbora. Tada će i borba sa režimom biti druža i teža, ali postoji i realna šansa da ona dovede do njegovog sukcesivnog urušavanja. Ali jedino tako možemo da stignemo do pravih demokratskih promena“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari