"Još jedna politička manipulacija": Sagovornici Danasa o izjavi Kurtija da Srbija treba da predloži poseban sporazum za učešće kosovskih Srba na izborima 17. decembra 1Foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Kurtijev predlog da Srbija predloži sporazum kako bi Srbi glasali na KiM u prevodu znači da je Kosovo voljno da izađe u susret ovom zahtevu ako Srbija prizna nezavisnost Kosova. To je još jedna politička manipulacija. On ima pomagače jer u Beogradu imamo vlast koja se odrekla države Srbije na Kosovu i Metohiji.

To kažu sagovornici Danasa koje smo pitali da prokomentarišu izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija da Srbija treba da predloži poseban sporazum za učešće kosovskih Srba na izborima u Srbiji 17. decembra.

Kurti je u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a na Kosovu Majklu Devenportu, koje je preneo portal Koha ditore, rekao da bi taj sporazum trebalo da dođe kao predlog iz Srbije kao zainteresovane strane „uz poštovanje suvereniteta i nezavisnosti Kosova“.

"Još jedna politička manipulacija": Sagovornici Danasa o izjavi Kurtija da Srbija treba da predloži poseban sporazum za učešće kosovskih Srba na izborima 17. decembra 2
foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Goran Bogdanović, potpredsednik SDS iz Leška kod Leposavića, za Danas kaže da Kurtijev predlog u prevodu znači da je Kosovo voljno da izađe u susret ovom zahtevu ako Srbija prizna nezavisnost Kosova na ovaj ili onaj način.

– Pozivanje na član 2 osnovnog sporazuma koji doprinosi dobrosusedskim odnosima zasnovanim na jednakim pravima ide u prilog ovoj tezi – ukazuje on.

Kurti zaboravlja da imamo dvojno državljanstvo

A Milija Biševac, iz Srpskog narodnog poketa sa KiM, navodi za Danas da je Kurtijeva izjava još jedna politička manipulacija.

On podseća da ovo nije prvi put, jer je i predhodne izbore kao i referendum Priština zabranila i Srbima nije omogućula da se izjasne iako po zakonu na to imaju prava.

On dodaje da „gospodin Kurti zaboravlja da mi imamo dvojno državljanstvo i da su nam takvim odlukama narušena naša osnovna ljudska prava“.

– Ono što nas dodatno zabrinjava je i to da se zvanični Beograd do sada nije više angažovao da ovo pitanje bude uključeno u pregovarači proces. Nama ovo liči kao da ni oni ne žele da se izrazi pravi stav Srba sa KiM već će autobusima i sližbenim vozilima voziti samo odrađene i lojalne glasače vladajućoj stranci u Srbiji – kaže Biševac.

Sve to Kurti ne bi uspeo sam, već ima pomagače

A Boško Obradović, lider Dveri i jedan od lidera izborne koalicije „Nacionalno okupljanje“, smatra da se Kurti sprda sa Srbijom jer u Beogradu imamo vlast koja se odrekla države Srbije na Kosovu i Metohiji i on sad tamo radi šta hoće i sprovodi teror na Srbima.

– Sada se poziva i na francusko-nemački sporazum koji je Vučić prihvatio u Briselu i potvrdio u Ohridu, a koji dodatno pogoršava status Srba na KiM i od njih pravi dijasporu koja više ne može ni da glasa na izborima u Srbiji. Sve to Kurti ne bi uspeo sam već mu u tome pomažu njegovi koalicioni partneri iz Srpske liste i SNS sa kojima je delio vlast u separatističkim institucijama u Prištini – zaključuje Obradović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari