U Srbiju ove nedelje stiže oko 75 posmatrača izbora iz PS OEBS 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Oko 75 posmatrača iz Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS) stići će ove nedelje u Srbiju radi posmatranja predstojećih parlamentarnih izbora.

Parlamentarna skupština OEBS je danas saopštila da će to biti 12. put da njeni predstavnici posmatraju izbore u Srbiji od 1997. godine.

Potpredsednik PS OEBS Rajnhold Lopatka (Reinhold) iz Austrije imenovan je za specijalnog koordinatora koji će predvoditi kratkoročnu posmatračku misiju, dok je Farah Karimi iz Holandije imenovana za šeficu delegacije PS OEBS.

Predstavnici izborne administracije i civilnog društva, kandidati i stručnjaci iz Srbije detaljno će informisati posmatrače o situaciji uoči izbora, posle čega će oni biti razmešteni u nekoliko regiona širom zemlje radi posmatranja izbornog dana.

Lopatka je rekao da izbori 17. decembra dolaze „u važnom trenutku za Srbiju, sa pojačanim izazovima kako i na domaćem i na međunarodnom planu“ i dodao da se raduje što će biti prisutan u zemlji.

„U bliskoj saradnji sa našim partnerima iz Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, sa više od 100 parlamentaraca ukupno, uveren sam da će naša posmatračka misija pružiti nepristrasnu i sveobuhvatnu procenu u korist srpskog naroda i vlasti“.

Karimi je izrazila nadu da će izborni dan proteći mirno i da će izbori Srbima „pružiti šansu da izraze stavove na otvoren i konstruktivan način“ i da će „dovesti do većeg jedinstva i manje polarizacije“.

„Sa više od 50 parlamentaraca OEBS koji učestvuju u misiji, naše veliko prisustvo ovde je znak solidarnosti sa narodom Srbije“, navela je Karimi.

Misija će procenjivati izbore u odnosu na demokratske obaveze navedene u Dokumentu OEBS iz Kopenhagena, iz 1990. godine, koji obuhvata procedure slobodnog glasanja, fer i slobodnu kampanju, pristup medijima i pošteno i tačno izveštavanje o rezultatima.

Preliminarni nalazi i zaključci posmatrača PS OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i ODIHR o izborima biće predstavljeni na konferenciji za novinare u Beogradu 18. decembra, dan posle glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari