Ana Brnabić u razgovaru sa šefom ODIHR-a: Građani izbore 2. juna dočekuju u drugačijoj atmosferi 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić danas je u razgovaru sa šefom posmatračke Misije ODIHR Lambertom Zanijerom izjavila da lokalne izbore 2. juna građani dočekuju u mnogo drugačijoj atmosferi nego što je to bio slučaj sa izborima 17. decembra 2023, a kao glavni razlog za to navela je dijalog stranaka vladajuće većine i opozicije u parlamentu.

Ona je upoznala Zanijera da u tom dijalogu, pored parlamentarnih stranaka, učestvuju i predstavnici organizacija civilnog društva – CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Prvi put u istoriji našeg parlamenta jednom radnom grupom predsedava predstavnik organizacije civilnog društva, što je sada slučaj sa Radnom grupom za unapređenje izbornog procesa“, rekla je Brnabić i dodala da će ta grupa raditi i na svim prethodnim preporukama ODIHR koje nisu u potpunosti implementirane, a ne samo na preporukama iz finalnog izveštaja ODIHR od februara ove godine.

Brnabić je kazala da je za Srbiju izuzetno važno da na lokalnim izborima bude prisutno što više posmatrača, koji mogu pomoći u tome da se izborni proces dodatno unapredi.

Zanijeri je pozdravio uspostavljanje širokog dijaloga u parlamentu i pohvalio zalaganje Ane Brnabić na tom polju. On je kao posebno pozitivno istakao transparentnost u radu na implementaciji ODIHR preporuka, kao i učešće organizacija civilnog društva u kompletnom procesu.

Brnabić i Zanijeri složili su se da Srbija nastavlja saradnju sa ODIHR i u budućnosti, na obostrano zadovoljstvo, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari