Građanski aktivisti za predsednike, manjinske stranke, "A b’e Niš bre!!": Šta je sve u izbornoj ponudi biračima pet niških opština 1Foto V. Torović

U Nišu će se 2. juna osim odbornika Skupštine grada birati i odbornici skupština pet gradskih opština- Medijane, Palilule, Panteleja, Crvenog Krsta i Niške Banje.

Procenjuje se da bi „najžešća bitka“ između koalicije oko Srpske napredne stranke i opozicije mogla da se vodi u opštini Medijana, centralnoj i najvećoj, u kojoj je na prethodnim izborima, 17. decembra prošle godine, kada su se birali poslanici Narodne skupštine, opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ dobila više glasova od koalicije SNS.

Za glasove birača ovoga puta će se boriti šest do devet izbornih listi, u zavisnosti od opštine.

U Gradskoj opštini Medijana na glasačkom listiću pod brojem 1. biće lista „Aleksandar Vučić- Medijana sutra“, koju čine Socijalistička partija Srbije (SPS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDP), Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivredna i proletera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS), Srpska radikalna stranka (SRS), Pokret socijalista (PS), Srpska stranka Zavetnici i SNS. Na ovoj listi je 27 kandidata, koliko i ima odborničkih mesta u Skupštini opštine. Od ukupnog broja kandidata 22 su iz SNS, dva iz SPS, a po jedan iz JS, Zavetnika i PUPS-a.

Aktuelni predsednik opštine i funkcioner SNS Nebojša Kocić se nalazi na trećem mestu, dok je prva na listi Dragana Radović Janošević, ginekološkinja i kandidatkinja SNS. Na drugom mestu je Igor Jovanić, diplomirani pravnik i funkcioner SPS, kojoj po koalicionom dogovoru ovo mesto pripada na svim opštinskim listama.

Broj 2 na biračkom listiću je „Ruska stranka- Rusija i Niš u Srcu!- Tihomir Perić“, sa sedam kandidata za odbornike. Perić je bio dugogodišnji funkcioner SRS, a opozicija je protiv njega nedavno podnela krivičnu prijavu zbog sumnje u manipulacije sa potpisima podrške na gradskoj listi.

Pod brojem 3. na glasačkom listiću je koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš- Miodrag Stanković- Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Niš, moj grad- Narodna stranka (NS)- Socijaldemokratska stranka (SDS)- Dosta je bilo (DJB)- Demokratska unija Roma (DUR)“. Ona konkuriše sa svih 27 kandidata za odbornike, a prva na listi je Svetlana Radovanović, diplomirana ekonomistkinja iz Novog DSS.

Četvrta na glasačkom listiću je lista „Biramo Niš- Biramo Medijanu- Miloš Bošković“, koja okuplja Narodni pokret Srbije (NPS), Demokratsku stranku (DS), Zeleno- levi front (ZLF) i Pokret slobodnih građana (PSG). Prvi na listi od 27 kandidata za odbornike i kandidat za predsednika opštine je programer Miloš Bošković, građanski aktivista koji je pre osam godina bio narodni poslanik ispred Dosta je bilo.

Pod brojem 5 je Grupa građana „Dr Dragan Milić“, koja takođe kandiduje 27 imena. Prvi na listi je dr Milić, inače direktor Klinike za kardiohirurgiju, koji je postao poznat široj javnosti kada je ta klinika prošle godine ukinula liste čekanja tako što su zaposleni operisali vikendom, bez naknade. Na ovoj listi je deset zdravstvenih radnika.

Na broju 6. je lista „Bojan Avramović- Ne damo Niš“, sa devet kandidata za odbornike, od kojih tri nose isto prezime, Utvić. Avramović je, inače, kao naprednjak bio direktor Razvojne agencije Jug, koji se zajedno sa direktorom Niškog aerodroma Vladicom Đurđanovićem protivio besplatnom preuzimanju Niškog aerodroma od strane države, nakon što su ga oživeli i povećali broj putnika, zbog čega su obojica 2018. godine ostali bez funkcija. Grupa građana „Ne damo Niš“ nije bila politički aktvina od prethodnih lokalnih izbora 2020. godine.

Poslednja na glasačkom listiću, pod brojem 7, je lista „Niš, naš grad- Branislav Jovanović- Novo lice Srbije (NLS)- Miloš Parandilović“, sa 18 kandidata. Nosilac liste Jovanović je dugogodišnji političar, koji je od 90-tih godina prošlog veka promenio više stranaka, te bio predsednik gradske vlade nakon 1996, kada je demokratska opozicija preuzela vlast u Nišu, a kasnije i direktor Direkcije za izgradnju grada. Parandilović je narodni poslanik ispred opozicione NLS.

Prema preliminarnim rezultatima RIK, na izborima u decembru prošle godine u opštini Medijana lista „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 39 odsto glasova upisanih birača (16.668 glasova), a koalicija oko SNS 33,62 odsto (14.371 glas). U ovoj opštini je tada od 77.406 upisanih birača glasalo njih 61,42 odsto.

Opštinska izborna komisija Palilule proglasila je devet izbornih listi koje će se boriti za poverenje građana 2. juna.

Pod brojem 1 na glasačkom listiću je lista „Aleksandar Vučić- Palilula sutra“, sa kandidatima za svih 25 odborničkih mesta. Na listi je za kandidate SNS rezervisano 18 mesta, tri za SPS, a po jedno za PUPS, PS, JS i Zavetnike. Prvi na listi je aktuelni predsednik gradske opštine Palilula Bratislav Vučković (SNS), a drugi je funkcioner SPS Srđan Vasković.

Na drugom mestu je lista „Ruska stranka- Rusija i Niš u srcu!- Tihimir Perić“, sa četiri kandidata. Prvi na listi je Petar Zlatković, diplomirani menadžer.

Pod brojem 3 na listiću za glasanje je koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“, sa 25 kandidata za odbornike. Prvi na listi je Novica Tanić, penzioner i kandidat Novog DSS.

Na četvrtom mestu je lista „Biramo Niš- Biramo Palilulu- Aleksandar Živadinović“. Prvi na listi 25 kandidata za odbornike je ekonomista Aleksandar Živadinović iz NPS.

Pod brojem 5 je Grupa građana „Dr Dragan Milić“, takođe sa 25 kandidata. Prvi na listi je producent Oliver Paunović, koji jeinače drugi na listi ove GG za odbornike u Skupštini grada.

Šesta na glasačkom listiću je lista „Bojan Avramović- Ne damo Niš“, sa sedam kandidata. Prvi na listi je Milan Stevanović, diplomirani ekonomista.

Broj 7 na glasačkom listiću rezervisan je za manjinsku listu „Za našu Palilulu- Petar Bogićević- Koalicija Snaga“, koju čini više manjinskih stranaka. Prvi na listi od deset kandidata za odbornike je poljoprivredni tenničar Bogićević, iz Stranke Crnogoraca.

Lista „Mi- Glas iz naroda“ je na osmom mestu na glasačkom listiću. Prvi na ovoj listi koja ima devet odborničkih kandidata je diplomirani ekonomista Saša Matić.

Na poslednjem, devetom mestu je manjinska lista „Ujedinjeni za selo i grad- Budimo na čisto“, sa pet kandidata za odbornike. Prva na listi je radnica Sandra Đorđević, iz Zelene stranka Srbije, čije je sedište u Novom Sadu, i koja „okuplja pripadnike slovačke nacionalne manjine“, a prema dostupnim podacima nije aktivna par godina.

U Paliluli, inače drugoj opštini po broju birača, na izborima 17. decembra prošle godine lista naprednjaka osvojila je 44,11 odsto (13.743 glasa), a koalicija „Srbija protiv nasilja“ 26,57 odsto (8.280 glasova). Od 63.795 upisanih briača glasalo je 56,10 odsto.

U gradskoj opštini Pantelej će se ovoga puta glasati za devet izbornih listi.

Pod brojem 1 biće lista „Aleksandar Vučić- Pantelej sutra“, sa 23 kandidata za odbornike, koliko inače broji opštinska skupština. Petnaest kandidata je iz SNS, tri iz SPS, po dva iz JS i PUPS i jedan iz SDPS. Aktuelna predsednica opštine Nataša Stanković (SNS) je na prvom mestu na listi.

Druga na glasačkom listiću je lista „Ruska stranka- Rusija i Niš u srcu!- Tihomir Perić“, sa pet kandidata za odbornike, od kojih nijedan nije Rus.

Broj 2 na glasačkom listiću rezervisan je za listu „Biramo Niš- Biramo Pantelej- Ljubomir Kostić“, sa 23 kandidata za odbornike. Prvi na listi je Kostić, ispred NPS, koji je nekada bio poverenik NS, a inače je građanski aktivista. Drugi je Slaviša Dinić, master inženjer menadžmenta u agrobiznisu i nekadašnji predsednik niške opštine Pantelej i funkcioner DS, a pred ove izbore predsednik Gradskog odbora Zajedno, koji je raspušten jer je „doneo odluku da, protivno odluci stranke o bojkotu izbora, izađe na njih“.

Na četvrtom mestu je koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“, sa 23 kandidata za odbornike. Prvi na listi je diplomirani mašinski inženjer Milan Radulović, iz Novog DSS.

Pod brojem 5 je grupa građana „Dr Dragan Milić“, sa 23 odbornička kandidata. Prvi na listi je Mića Jeftić, diplomirani inženjer mašinstzva.

Broj 6 će biti rezervisan za listu „Bojan Avramović- Ne damo Niš“, sa devet kandidata za odbornike. Prvi na listi je njen nosilac, Avramović.

Na broju 7 na glasačkom listiću je manjinska lista „Ujedinjeni za selo i grad- Budimo na čisto“. Prva na listi od šest odborničkih kandidata je profesorka istorije Danijela Petrović, koja je i prva na ovoj listi za izbor odbornika u Skupštini grada. Svi kandidati su iz Zelene stranke Srbije.

Broj 8 na glasačkom listiću pripada manjinskoj listi „Glas naroda je snaga naroda- prof. Dragan Jovanović“, koja predstavlja rusku i slovačku manjinu. Prva na listi, diplomirana pedagogica Miljana Veličković Ilić, kao i još četiri kandidata pripadaju stranci Bunt- Prava Srbija, a dva kandidata su veterani.

Na poslednjem, devetom mestu je lista „Niš, naš grad- Branislav Bane Jovanović- Novo lice Srbije- Miloš Parandilović“. Lista ima 11 kandidata, a prvi je Ivan Nikolić, profesor mašinske grupe predmeta.

Na prethodnim izborima, u decembru prošle godine, u ovoj opštini, trećoj po veličini, naprednjaci su osvojili 41,25 odsto glasova (11.058 glasova), a „Srbija protiv nasilja“ 29,16 odsto (7.818 glasova).

Opština ima 45.890 upisanih birača, od kojih je tada izašlo 59,09 odsto.

U gradskoj opštini Crveni Krst sada će moći da se glasa za devet izbornih lista.

Pod brojem 1 je lista „Aleksandar Vučić- Crveni Krsti sutra“, sa 21 odborničkim kandidatom. Aktuelni predsednik ove opštine Miroslav Milutinović (SNS) je na trećem mestu. Prvi na listi je Dragan Stanković, master inženjer menadžmenta (SNS).

Na broju 2 je koalicija „Biramo Niš- Biramo Crveni Krst- Saša Stojanović“, koja takođe ima 21 kandidata. Na prvom mestu je Saša Stojanović, iz NPS, za koga je Tamara Milenković Kerković, kandidatkinja za gradsku odbornicu koalicije „Biramo Niš“ i predsednica niških Dveri, na svom profilu na mreži X objavila da je sa liste Dveri.

Koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ je pod brojem 3 na glasačkom listiću, sa listom od 21 kandidata. Prvi na listi je master ekonomista Bojan Živković, koji je predstavljen kao pripadnik Novog DSS, dok je na sajtu ove gradske opštine naveden kao odbornik iz SDS.

Na četvrtom mestu je manjinska lista „Glas naroda je snaga naroda- dr Miloš Stojanović“.

Broj 5 na listiću za glasanje rezervisan je za Grupu građana „Dr Dragan Milić“. Prvi na listi od 21 kandidata je pukovnik u penziji Nenad Marković.

Na šestom mestu je lista „Bojan Avramović- Ne damo Niš“, sa sedam kandidata. Prvi na listi je diplomirani saobraćajni inženjer Vladica Đurđanović, nekadašnji direktor Niškog aerodroma i bivši naprednjak.

Pod brojem 7 je lista „Niš, naš grad- Braislav Jovanović- Ljubiša Nikolić Libe- Novo lice Srbije- Miloš Parandilović“, sa osam kandidata. Prvi na listi je privatni preduzetnik Ljubiša Nikolić, iz NLS.

Na osmom mestu je manjinska lista „Ujedinjeni za selo i grad- Budimo na čisto“, sa četiri kandidata. Prvi na listi je diplomirani ekonomista Zoran Petrović, iz Zelene stranke Srbije.

Broj 9 na glasačkom listiću rezervisan je za listu „A b’e Niš bre!!- Milan Stojanović“. Prvi na listi od sedam kandidata je inženjer zaštite na radu Milan Stojanović. Na listi su, inače, po dva kandidata koji se prezivaju Stojanović, Stevanović i Jovanović.

U opštini Crveni Krst, četvrtoj po broju birača, naprednjačka lista je na izborima u decembru prošle godine osvojila natpolovičnu većinu glasova- 53,26 odsto (6.954 glasa), dok je lista „Srbija protiv nasilja“ imala svega 17,99 odsto (2.349 glasova).

Opština ima 29.703 birača, od kojih je na te izbore izašlo 54,13 odsto.

U gradskoj opštini Niška Banja građanima se nudi sedam listi.

Pod brojem 1 na biračkom spisku je „Aleksandar Vučić- Niška Banja sutra“. Od 19 kandidata za odbornike, 13 je iz SNS, pod dva iz PUPS i JS, a po jedan iz SPS i Zavetnika. Prvi na listi je dr Tomislav Kostić, direktor niške Klinike za kardiologiju i funkcioner SNS, koji je pred ove izbore nezvanično slovio za kandidata te stranke za gradonačelnika Niša, ali se od toga naprasno odustalo, a on „završio“ kao kandidat za predsednika najmanje niške opštine.

Na broju 2 je grupa građana „Dr Dragan Milić“, koja isto ima 19 kandidata za odbornike. Prvi na listi je ekonomista Miloš Milenković.

Treća na glasačkom listiću je koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“, sa takođe 19 kandidata. Prvi na listi je Jovan Jovanović, penzioner.

Na četvrom mestu je lista „Biramo samostalnu i jaku opštinu- Zoran Vidanović“, u kojoj su NPS, DS, ZLF i PSG. Prvi na listi sa 15 imena je Vidanović, nekadašnji predsednik te opštine iz DSS.

Po brojem 5 je lista „Niš, naš grad- Branislav Jovanović- Novo lice Srbije- Miloš Parandilović“. Prvi među 17 kandidata za odbornike je Goran Ranđelović, diplomirani ekonomista.

Na broju 6 je manjinska lista „Ujedinjeni za selo i grad- budimo na čisto“. Prvi na listi sedam kandidata za odbornike je mašinbravar Zoran Mitić, iz Zelene stranke Srbije.

Niška Banja je, inače, gradska opština u kojoj je koalicija oko SNS na decembarskim izborima prošle godine ostvarila najubedljiviju pobedu. Ona je osvojila 53,97 odsto glasova birača (3.736 glasova), dok je drugoplasirana „Srbija protiv nasilja“ imala 19, 6 odsto (1.357 glasova).

Na izbore je tada izašlo 59,19 odsto od 11.697 upisanih birača.

Manjine u Nišu

Na gradskim i opštinskim izborima u Nišu konkurisaće četiri manjinske stranke, koje okupljaju Ruse, Slovake, Crnogorce i Bošnjake.

Prema poslednjem popisu, u Nišu živi 121 Rus, 269 Crnogoraca, 96 Bošnjaka, a Slovaka nema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari