Savet Evropske unije danas raspravljao o izborima u Srbiji 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Ministri država članica Evropske unije raspravljali su na sednici Saveta EU o izborima u Srbiji i drugim zemljama kandidatima, a deo diskusije odnosio se na podršku izbornim posmatračima i primenu preporuka ODIHR, piše danas European Western Balkans.

Nemačka ministarka za Evropu Ana Lirman izjavila je da EU treba snažnije da podrži poštene izbore u državama kandidatima, s obzirom na kritike izbornog procesa u Srbiji, između ostalog.

“Pozabavićemo se i izborima u državama kandidatima. Ovo je vrlo bitna tema jer je to ključni element demokratije, to je ono što nas razlikuje od Rusije. Zbog toga, naravno, ovde postavljamo visoke standarde za kandidate”, rekla je Ana Lirman medijima uoči sastanka, dodajući da, nažalost, prošle godine razvoj događaja u tom pogledu nije išao u pravom smeru.

“Na primer, nezavisni posmatrači poput OEBS-a su kritikovali izbore u Srbiji, i zato želimo ovde da se posavetujemo kako da, kao EU, snažnije podržimo izbore u državama kandidatima – kako političku volju za slobodnim i poštenim izborima, tako i tehničku podršku”, rekla je Ana Lirman.

Prema saopštenju Saveta EU, ministri su nastavili raspravu o budućnosti EU i neophodnim reformama u kontekstu budućeg proširenja.

Ministri su, takođe, nastavili pripremu sastanka Evropskog saveta, koji čine predsednici i premijeri EU, a koji će biti održan 21. i 22. marta. Evropski savet razgovaraće o podršci EU Ukrajini, bezbednosti i odbrani, spoljnim poslovima, migracijama, situaciji na Bliskom Istoku, proširenju i reformama.

U kontekstu proširenja, Savet EU pre svega će razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari