Imaju li Šapić i Vučić dogovor? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Posle kolega iz Skupštine Srbije i predstavnici dela opozicionih partija u Skupštini grada Beograda zatražili su ponovo beogradske ali i republičke izbore iako ih, prema našim nezvaničnim saznanjima, ne očekuju uskoro, bar ne u glavnom gradu.

Čini se da se stvara atmosfera da će beogradskih izbora ipak biti i da su to predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić dogovorili, jer je posle dugog ćutanja Šapić izjavio da će podnesti ostavku bude li doneta odluka o vanrednom glasanju.

Opozicioni predstavnici sa kojima smo razgovarali, a koji su želeli da ostanu anonimni, ne smatraju da će do toga i doći, odnosno da će Vučić zakazati beogradske izbore pre proleća naredne godine, ali ne isključuju iznenađenja i kako kažu, rade svoj posao a to je da izbore traže.

Podsetimo da je Vučić je posle prošlogodišnh izbora obećao vanredno glasanje u glavnom gradu, do kojeg bi došlo tako što bi Šapić podneo ostavku. Ipak, to se do sada nije dogodilo, a „zli jezici“ kažu i da je Šapić naprednjacima poručio i da ne želi to da uradi.

Naprednjaci su, s druge strane, propustili, namerno ili slučajno, da podrže opozicionu inicijativu za smenu gradonačelnika krajem prošle godine, iako im Šapićevi potezi nisu u potpunosti odgovarali.

Posle Šapićeve izjave da su njegovi i Vučićavi odnosi najzdraviji i da će on ukoliko zajednički donesu odluku o prevremenim izborima dati ostavku, kao i da ne vidi razlog zašto ne bi bio kandidat SNS ili vladajuće većine za gradonačelnika, postavlja se pitanje da li su Vučić i Šapić postigli dogovor o Beogradu i šta bi on mogao da podrazumeva.

Naši sagovonici u opoziicji smatraju da dogovora nema, a ako ga ima, onda je to dogovor da se na izbore ne ide pre marta, jer će Vučić, kako procenjuju, hteti da spoji parlamentarne, beogradske ali i loklane i pokrajinske izbore.

Profesor FPN Dušan Spasojević za Danas kaže da Šapićevu reakciju na zahtev za ostavkom i izborima razume kao prebacivanje loptice u Vučićevo dvorište i prepuštanje odluke onome ko će je suštinski i doneti.

– Uprkos objašnjenju da su im odnosi odlični, jasno je da na nivou grada ali i beogradskog odbora SNS stvari ne funkcionisu na dobar način. U tom kontektsu treba i tumačiti Šapićevo samokandidovanje za budućeg gradonačelnika jer mu je ta pozicija dosta neizvesna – navodi on.

On pretpostavlja da bi neki dogovor između Šapića i Vučića podrazumevao određenu podelu plena u budućoj vlasti ali je jasno da Šapić nije doneo SNS ono što se očekivalo i da osim svoje trenutne pozicije nema neke posebne akcije da ponudi u pregovorim sa Vučićem.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović pak smatra da ako je neko iz opozicije računao na neslogu Vučića i Šapića, prevario se, ne zato što je sloga velika nego su se interes i jednog i drugog poklopili u ovom trenutku.

– Ne sumnjam da dogovor postoji i da je postojao i ranije. Taj odos nije idiličan, ali nekog velikog sukoba nema. I da ima, situacija je takva da ni jedan ni drugi nemaju puno manevarskog prostora i moraju da se drže zajedno. Jer niti sada Vučič može da ima boljeg kandidata za grad od Šapića, niti Šapić ima bolje opcije, u smilu da se ponovo odvaja od SNS – kaže Vukadinović za Danas.

Kako pojašnjava, Vučić i Šapić su u ovoj fazi osuđeni jedan na drugog sa više ili manje entuzijazma oko toga kod obojice.

– Šapićeva izjava je neka vrsta javne objave da on neće praviti problem ako bude političke oduke da se ide i na beogradske izbore. Sve što je Šapić radio poslednjih meseci je u jasnoj funkciji predizbornog marketinga. Isto što je Vučić radio na nivou Srbije. On se spremao za izbore bukvalno mesecima, i većina mera koje je uvodi bile u funkciji podizanja njegovog rejtinga i tako je ostavio Vučuča bez opcije sem da idu zajedno, ako je Vučić razmišljao o drugim varijatama – zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari