Jedinstvena Srbija ipak dobila mandat u Sevojnu 1Dejan Jovanović/Foto: Ana Milošević/Danas

Jedinstvena Srbija imaće jedan odbornički mandat u sevojničkom parlamentu, iako je iz Opštinske izborne komisije prethodno saopšteno da neće imati predstavnika u lokalnoj Skupštini.

Predsednik Gradskog i Okružnog odbora Jedinstvene Srbije Dejan Jovanović potvrdio je za Danas da će ova stranka, za koju je prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije glasalo 3,90 odsto, odnosno 155 građana Sevojna, imati odbornika u lokalnom parlamentu.

„Informacija da nećemo imati predstavnika u Skupštini izneta je u javnost pre zvanične sednice Izborne komisije, što nije u redu. Veliki broj ljudi je uveden u konfuziju i naneta nam je šteta, kaže Jovanović i napominje da Jedinstvena Srbija neće podnositi prigovor, jer je reč o propustu predsednika Izborne komisije Desimira Mićevića, a ne zvaničnom rešenju koje je tek sinoć doneto. Oni očigledno nisu imali kod sebe dobru dokumentaciju i računali su po Dontovom sistemu, ne koristeći Zakon o lokalnoj samoupravi. Nisam želeo da komentarišem pre zasedanja Izborne komisije, ali sada je sve jasno“, ističe Jovanović.

Formulom kojom se računa broj predstavnika političkih stranaka u parlamentu, Izborna komisija u Sevojnu ustanovila je da odbornički mandat za Jedinstvenu Srbiju, za Zdravu Srbiju znači jedan mandat manje, odnosno, ukupno četiri predstavnika u Skupštini Sevojna.

Jedinstvena Srbija ipak dobila mandat u Sevojnu 2
Avram Ilić/Foto: Ana Milošević/Danas

„Na žalost, naš količnik je najmanji. Gorak ukus, nije pošteno, ali zakon tako kaže“, rekao je za Danas Avram Ilić, prvi na listi Zdrave Srbije u Sevojnu.

Predsednik Izborne komisije u Sevojnu Desimir Mićević objašnjava za Danas da su stručne službe koje rade obradu podataka i statistiku nakon glasanja, oko 23 časa završile svoj deo posla i objavile rezultate na opštinskom portalu.

„Statistika nije ulazila u detalje novog Zakona o lokalnim izborima, gde se predviđa da ukoliko neka lista pređe cenzus, mora imati jednog odbornika. Tamo je objašnjeno od koga se oduzima taj mandat i on je pred donošenje Rešenja i oduzet od Zdrave Srbije. Umor je uradio svoje, ali sve je na kraju u skladu sa zakonom i nema primedbi ni prigovora“, kaže Mićević.

Sevojnička skupština posle izbora

Podsetimo, većinu glasova u Sevojnu, osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke, za koju je glasalo 46,91 odsto građana, što im u sevojničkoj skupštini donosi deset mandata.

Lista Milan Stamatović – Zdravo da pobedi Avram Ilić osvojila je 22,51 odsto glasova, a pripadaju joj četiri mandata.

Za listu Ujedinjeni za Sevojno – Bogosav Mihailović glasalo je 13,23 građana i imaće dva odbornika.

Srpska radikalna stranka na lokalnim izborima u Sevojnu osvojila je 5,56 odsto glasova, a Srpska stranka Zavetnici 5,73 odsto, pa će ove dve stranke u skupštini Sevojna imati po jednog odbornika, kao i Jedinstvena Srbija sa 3,90 odsto glasova.

Na ovim izborima je glasalo 3.976, što je 69,99 odsto građana Sevojna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari