KOMS: Na izbornim listama za parlamentarne izbore najviše mladih u stranci Zavetnici, najmanje u SPS 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Tokom kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore koji se u nedelju održavaju u Srbiji, nije bilo sistemskog plana i programa za mlade, pokazali su rezultati monitoringa kampanja političkih stranaka koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

„Prisutan je trend u kom se mladi, i kada se u predizbornoj kampanji pominju, pominju u kontekstu neostvarivih obećanja i nejasnih koraka za unapređenje njihovog položaja zbog čega izražavamo posebnu zabrinutost. Nedostaje direktna komunikacija koja uvažava pre svega položaj i potrebe mladih – ne može se govoriti o mladima bez njihovog stvarnog uključivanja“, navodi se u saopštenju KOMS-a.

Iz KOMS-a su istakli da, iako je tokom tog izbornog ciklusa mladima i komunikaciji prema mladima posvećena veća pažnja, ona i dalje na nezadovoljavajućem nivou, kao i da je problematično što stranke uglavnom neprepoznaju koje su teme od značaja za mlade.

„Kada govorimo o određenim temama spominje se samo deo mladih kao na primer kada govorimo o stambenoj politici i mladim bračnim parovima, dok se samo sporadično govori o unapređenju obrazovnog sistema i potencijalnih rešenja za jačanje zapošljivosti mladih; dakle izostaje sistemski i celovitiji plan za poboljšanje celokupnog položaja svih mladih. Ne može se licitirati mladima – mladi nisu na prodaju ni za 1.000 dinara, 100 ili 250 evra“, piše u saopštenju.

Kada je u pitanju broj mladih koji se nalaze na izbornim listama za parlamentarne izbore, iz KOMS-a su naveli da ih najviše ima u stranci Zavetnici, odnosno njih 72 od ukupno 250 kandidata za narodne poslanike.

Sledi koalicija Moramo sa 41 predstavnikom mladih među kandidatima, koalicija Ajmo ljudi i Srpska radikalna stranka sa po 39 i koalicija NADA sa 31 kandidatom.

Najmanje mladih među kandidatima ima u koaliciji oko Socijalističke partije Srbije (27), koaliciji Patriotski blok (25), koaliciji oko Srpske napredne stranke (20), koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije (14) i koaliciji Suverenisti (11).

Iz KOMS-a su istakli i da su sve stranke i koalicije, osim Zavetnika, iznele neko vrstu obećanja koje se direktno odnosi na mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari