Mihailović: Moj deda zaslužuje spomenik u Beogradu 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Svaka inicijativa za podizanje spomenika prvom gerilcu protiv nacizma u porobljenoj Evropi, generalu Draži MIhailoviću je dobrodošla. Moj deda je rehabilitovan u pravnom procesu, koji sam pokrenuo još 2015.godine, a ima samo spomenik na Ravnoj gori koji smo podigli 1992. godine. Svakako je zaslužio spomenik i u našoj prestonici”, kaže za Danas Vojislav Mihailović, predsednik Pokreta za obnovu kraljevne Srbije i unuk generala Mihailovića.

Inicijativu za podizanje spomenika u Beogradu, generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću pokrenuo je ovih dana predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, uz opasku da će time biti ispravljen “istorijski greh prema generalu”.

„Beograd ima mnogo partizanskih spomenika, što mi ne sporimo ako su bili oslobodioci, ali nema spomenik đeneralu Draži. Pre toga, potrebno je otkrivanje njegovog grobnog mesta i sahranjivanje njegovih posmrtnih ostataka“, ističe Obradovići dodaje da je potrebno pokrenuti javnu raspravu o vraćanju kraljevine kao državnog uređenja Srbije.

Komentarišući inicijativu Obradovića za podizanje spomenika Draži u Beogradu, Aleksandar Čotrić, potpredsednik Srpskog pokreta obnove, kaže za Danas da to nije ništa novo.

“Reč je o starom predlogu Srpskog pokreta obnove, još iz 1991. godine. Više puta smo obnavljali ovu inicijativu, rukovođeni činjenicom da je general Mihailović bio komandant antinacističke gerile, ministar u ratnoj Vladi, saveznik antifašističke koalicije i borac protiv uspostavljanja totalitarnog komunističkog režima”, ističe Čotrić.

On podseća i da je general Mihailović bio ljuti protivnik Dimitrija Ljotića i njegovog fašističkog pokreta „Zbor“, na čije tradicije se, ponekad, pozivaju neke političke grupacije u Srbiji.

Valja pomenuti da osim na Ravnoj gori, Draži MIhailoviću su podignuti spomenici i u nekoliko manjih mesta. Jedna od varošica koja se „odužila“ Draži Mihailoviću je Lapovo i to još deceniju pre rehabilitacije. U ovoj opštini njegov spomenik postavljen je na istaknutom mestu 2006. godine, kod kružnog toka. I trg na kome se nalazi spomenik nosi ime Mihailovića.
Spomenik u Lapovu podignut je povodom 60. godišnjice Mihailovićevog pogubljenja. Spomenik Čiči visok je 4,6 metara, a za njegovu izgradnju dijaspora u Americi prikupila je oko 5000 dolara, a sredstva su obezbedili i Ministarstvo za dijasporu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo za trgovinu, turizam i usluge.

Spomenik Draži Mihailoviću postoji i u Ivanjici. Visok je 2,3 metra i postavljen u parku ispred nekadašnje zgrade Kušića-hana, sada pretvorene u „Čičin dom“. Centar Ivanjice danas čine spomenik Draži Mihailoviću, Muzej Ravnogorskog pokreta i spomen-česma.

Posle 2000. godine u Republici Srpskoj, u Petrovu na Ozrenu takođe je nikao spomenik Draži Mihailoviću, a u Udruljama (danas se pominje kao Draževina) kod Višegrada i čitav spomen-komplek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari