Policija na jugu Srbije Albance briše iz biračkog spiska 1Kako će glasati Albanci na jugu Srbije ?

Predstavnici albanskih političkih partija, ali i iz Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) na samom početku predizborne kampanje upozoravaju na „nikada jači pritisak na birače koji pripadaju albanskoj etničkoj zajednici“, od 1999.godine kada su se desili međuetnički sukobi.

– Podizanje optužnice protiv Ardite Sinani, aktuelne predsednice Opštine Preševo iz redova PDD, kao i protiv mene dok sam bio predsednik Opštine Bujanovac od strane Višeg javnog tužilaštva u Nišu, a potom i hapšenja građevinskog inspektora, i još dvoje službenika iz opštinske uprave je još jedan perfidan, ali i opasan pritisak na Albance, obične građane pred ove izbore – ocenio je u izjavi za portal Danasa Šaip Kamberi, narodni poslanik, i predsednik najstarije političke partije PDD.

On smatra da „predizborna kriminalizacija Albanaca“ treba da zastraši birače u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Na sastanku sa predstavnicima posmatračke misije OEBS u Bujanovcu, ove stavove je ponovio i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

– Po nalogu policije, posebno u Opštini Medveđa uz administrativnu liniju sa Kosovom, vrši metodom „pasivizacije boravišta“ neutralizacija Albanaca koji osim što gube pravo na rešavanje svojih problema od registracije vozila, do ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, sada gube i pravo da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima – pojašnjava za Danas Mustafa.

U opštini Bujanovac u birački spisak je upisano prema podacima OIK sa januarskog referenduma 43.185 birača u Preševu 42.199, a u Medveđi 6.300.  Neposredno do izbora ovi brojevi u tri opštine gde žive etnički Albanci biće promenljiva, do konačnih podataka koje će verifikovati Republička izborna komsija (RIK)-

– Više od 450 Albanaca brisano je pasivizacijom prebivališta od strane policije samo u Medveđi. Sada imamo svakojake probleme, pa i nemogućnost glasanja na izborima 3.aprila – kaže za Danas K.D. koji živi u Švajcarskoj, gde i ima dvojno državljanstvo i ličnu kartu Srbije, koja u Medveđi ne važi.

Iz albanskih političkih partija za tri opštine juga Srbije, očekuju dalju akciju MUP -a na primeni mere „pasivizacije boravišta“ što bi bitno moglo da smanji glasački potencijal partija Albanaca, koje bi mogle u skladu sa izbornim pravilima o pozitivnoj diskriminaciji mogli da imaju i tri narodna poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije.

U policijskoj stanici u Medveđi, ali i u Bujanovcu i Preševo nije bilo sagovornika da za Danas prokomentarišu primedbe o „pasivizaciji mesta prebivališta“.

Predstavnici albanske nacionalne zajednice najavili su za portal Danasa, da će i narednih dana ukazivati na probleme, kako kažu „pritiska na glasače iz ove etnike zajednice uoči izbora 3. aprila.

Problem Albanaca bojkot popisa 2011

Problem sa biračkim spiskovima uoči izbora 3. aprila u Bujanovcu, Preševu i Medveđi predstavlja činjenica što su Albanci bojkotovali popis stanovništva koji je u Srbiji održan 2011.godine, pa se spiskovi neadekvatno ažuriraju u pogledu novih građana sa pravom glasa, ali i onih umrlih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari