Ponovljeni izbori u Beogradu doneli još više SNS-u, lista "Ajmo ljudi" druga po glasovima 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ponovljeni beogradski izbori održani su juče na četiri biračka mesta u glavnom gradu, a rezultati koje je objavila posmatračka misija Crte pokazuju da je lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” apsolutni pobednik ponovljenih izbora.

Lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” osvojila je ukupno 1.586 glasova. Druga po broju osvojenih glasova jeste lista „Duško Vujošević – Ajmo ljudi“ sa 430 osvojenih glasova, dok se na trećem mestu našla lista „Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda“ za koju se opredelilo 182 glasača, pokazuju podaci Crte.

Član predsedništva Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov ističe za Danas da je siguran da je lista “Ajmo ljudi” u Beogradu osvojila više od pet odsto glasova.

“Mi znamo da smo osvojili preko pet odsto glasova Beograđana, da smo brutalnom krađom dovedeni na ovih 2,9 i nastavićemo paralelno da se borimo pored ovih ponovljenih izbora koji nas čekaju još i u četvrtak”, navodi Samofalov.

Prema njegovim rečima, ovo neće završiti ni večeras, ni u četvrtak kada se ponavljaju izbori na još dva biračka mesta u Beogradu, i nastaviće da se bore za svaki glas Beograđana.

“Ovde se više ne radi o listi“ Ajmo ljudi“ i odborničkim mandatima i odborničkoj većini u Skupštini grada, nego se radi o tome da je opozicija generalno pokradena, a sa posebnom pažnjom je pokradena naša lista, ne samo u Beogradu, nego u čitavoj Srbiji”, zaključuje Samofalov.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan smatra da je dobro što su glasači drugih opozicionih stranaka na ponovljenim izborima glasali za koaliciju „Ajmo ljudi“, ali da, prema dosad poznatim rezultatima, oni ipak neće uspeti da pređu cenzus u Beogradu.

„Imamo još dva mesta u četvrtak, ali ono što je specifično je da danas ljudi iz opozicije nisu uopšte bili na sednici RIK-a zbog odbijanja svih žalbi na naše pritužbe. Tako da je u pitanju jedan skaradan proces. Što se tiče ovih rezultata, daleko je to koliko ja vidim od 1.800 ili 1.500 koliko je potrebno što naravno ne znači da ćemo stati. Probaćemo do kraja da ovu igru igramo i da vidimo da li eventualno možemo na neki način da preokrenemo rezultat“, objašnjava Movsesijan za Danas.

Nakon zatvaranja biračkih mesta sinoć se javnosti obratio predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić i izneo njihove podatke o rezultatima na ponovljenim izborima.

Prema podacima koje je naveo, SNS je ostvarila za 22 odsto veći rezultat nego na redovnim izborima koji su održani 3. aprila.

„Sa 37,6 odsto osvojenih glasova na četiri biračka mesta, SNS je došla do 59,4 odsto osvojenih glasova na tim mestima. Ukupno u Beogradu dobili smo 1.585 glasova od 2.668 izašlih, a 3. aprila smo 1.150, što je 435 glasova više na oko 354 manje izašlih birača“, rekao je Glišić i dodao da je SNS na 54 mesta gde su ponovljeni parlamentarni izbori osvojila 60,94 odsto glasova.

Glišić je u sinoćnjem obraćanju naveo i podatke SNS-a o rezultatima sa ponovljenih predsedničkih izbora na osnovu obrađenih 34 od 35 biračkih mesta, koji pokazuju da je Aleksandar Vučić osvojio 79,01 odsto glasova, dok je prethodno 3. aprila osvojio 57,52 odsto.

Posmatračka misija Crte imala je kontrolore na sva četiri biračka mesta u Beogradu, a programski direktor Crte Raša Nedeljkov je nakon zatvaranja biračkih mesta za Danas istakao da je izlaznost bila manja nego na redovnim izborima 3. aprila, ali da je bila dobra pošto je na glasanje izašlo 45,9 odsto birača.

„Dakle, kada je izlaznost u to vreme u proseku u Beogradu bila 53, 1. U tom smislu izlaznost je manja. S druge strane, izlaznost je veća u odnosu na 2018. godinu kada smo imali sličan scenario kada se na četiri mesta ponavljalo glasanje slične veličine biračkih mesta i tada je izlaznost bila duplo manja nego što je to bilo danas“, rekao je Nedeljkov.

Ispred biračkih mesta su, prema njegovim rečima, ponovo zabeležene neregularnosti koje mogu da ukazuju na kupovinu glasova, dok na samim biračkim mestima nisu primećene nepravilnosti kakvih je bilo 3. aprila.

„Kada govorimo o kvalitetu izbornog dana, ono što smo zabeležili su opet problemi ispred biračkih mesta, pre svega su to situacije i ponašanje koje upućuju na sumnju o klijentelizmu, odnosno, na kupovinu glasova. U jednom slučaju ispred biračkog mesta smo podneli u odnosu na tu sumnju i prijavu policiji da se radi o kupovini glasova dok smo ispred još jednog biračkog mesta takođe imali sumnjive radnje i okupljanja građana u lokalnim objektima kojima su prilazili građani birači nakon birališta što upućuje na tu radnju kupovine glasova ali što se tiče procedura unutar samih biračkih mesta nismo zabeležili nepravilnosti poput onih koje smo zabeležili na pet procenata biračkih mesta 3. Aprila“, zaključio je Nedeljkov.

Beogradski izbori će se u četvrtak 21. aprila, ponoviti na preostala dva biračka mesta, o kojima je GIK naknadno odlučio – na biračkom mestu broj 57 u Opštini Zvezdara i na biračkom mestu broj 7 u Opštini Rakovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari