Ponovljeno glasanje u Beogradu najkasnije 17. aprila 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Ponovljeni izbori zbog nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu trebalo bi da se održe najkasnije u nedelju, 17. aprila.

Na biračkim mestima, na kojima se utvrdi da je bilo nepravilnosti koje su osnov za pnavljanje sprovođenja glasanja, izbori će morati da se ponove, a rok za to već teče.

Prema zakonu o lokalnim izborima, nakon zatvaranja biračkih mesta u prvom terminu održavanja izbora (što je bilo u nedelju, 4. aprila u 20h), teče rok od 72 sata za podnošenje prigovora Gradskoj izbornoj komisiji o svim zabeleženim nepravilnostima.

Prigovore mogu podneti podnosioci izbornih lista ali i sami birači na određenim mestima.

Taj rok ističe večeras (sreda, 6. april, u 20 sati), a zatim počinje da teče zakonski rok da GIK donese rešenja o podnetim prigovorima. GIK takođe ima tri dana, odnosno 72 sata da donese ova rešenja.

„O prigovoru na glasanje na biračkom mestu odlučuje izborna komisija, koja je dužna da u roku od 72 časa od prijema prigovora donose rešenje po tom prigovoru i objavi ga na veb-prezentaciji“, navodi se u zakonu.

Taj rok isteći će u subotu 9. aprila, u 20 sati. Ukoliko se utvrdi da je bilo nepravilnosti, i odredi koja su to biračka mesta na kojima se ponavlja glasanje, rok za raspisivanje ponovljenih izbora na tim mestima je deset dana.

Ipak, kako se izbori po zakonu uvek organizuju nedeljom, ponovljeno glasanje bi moralo da se organizuje najkasnije 17. aprila.

Prema ovim rokovima i zakonskim odredbama, teško bi bilo i zamisliti da bi ponovljeno glasanje moglo da se održi ranije.

Alternativa je da, kao što su se pojavila pojedina tumačenja, izbori budu ponovljeni za celu teritoriju Beograda, a u tom slučaju rokovi su drugačiji.

Podsećamo, predstavnici većeg dela opozicije zalažu se za to da se glasanje ponovi na barem 128 biračkih mesta za koja su prijavili nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari