"Rastrgao je Anu Brnabić i Dačića": Podeljene reakcije na Tadićev nastup - od "ponašao se kao u kafani" do "odličan pet" 1Foto: Pink/screenshot

Nastup Borisa Tadića, predsednika Socijaldemokratske stranke i bivšeg predsednika Srbije, u emisiji Hit Tvit na TV Pink, u kojoj je Tadić mišljenja suočio sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Narodne Skupštine Ivicom Dačićem, izazvao je burne i podeljene reakcije.

Od onih koji ga kritikuju što je uopšte prihvatio gostovanje na prorežimskoj televiziji koja najšešće opoziciju satanizuje, do onih koji smatraju da je ovo bila retka prilika za duel vlasti i opozicije u kojoj je Tadić odneo apsolutnu pobedu.

Među mnogobrojnima koji hvale Tadićev nastup je i sociološkinja i bivša predsednika Građanskog saveza Vesna Pešić, koja za Danas kritikuje sam format emisije ali Tadićev nastup ocenjuje ocenom „odličan“.

– Osim što „Hit tvit“ ima takav stil da svi viču i govore uglas pa ih voditeljka prekida i publiku to nervira, Boris Tadić je bio odličan. Bio je zanimljiv i stvarno je rastrgao oboje suparnika u duelu – i Anu Brnabić i Ivicu Dačića – kaže Pešić.

Jedan od onih koji posebno pozitivno ocenjuje Tadićevu odluku da pristane na gostovanje je  Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

– Kritike koje se Tadiću upućuju, a odnose se na samo gostovanje na Pinku, su potpuno pogrešne. Do birača se mora stići i za to koristiti sve kanale komunikacije. Pogrešno je učauriti se u svoju ideološku bazu i ne praviti iskorake u pravcu dela javnosti koji vam nije politički blizak. Generalno, Srbiji fali dijaloga i civilizovane političke borbe. U političkoj areni Srbije se mora razgovarati – samo tako ćemo jačati svest o potrebi osnaživanja naše, poprilično, deficitarne demokratije – naveo je Marton.

Istraživač javnog mnjenja Đorđe Vukadinović u analizi Tadićevog nastupa odlazi korak dalje tumačeći ga u kontekstu izbornog rezultata koij bi pozitivne ocene Tadića mogle da donesu njegovoj koaliciji na parlamentarnim izborima.

– Boris Tadić je imao dobar nastup. To je sigurno njegov najbolji nastup u poslednjih deset godina kada govorimo o duelima, a možda i uopšte. Ipak, nije izvesno da li će mu to biti dovoljno da prebaci listu svoje koalicije za parlamentarne izbore preko cenzusa, odnosno mislim da bi mu bilo neophodno još barem par sličnih nastupa, posebno na RTS-u, za prelazak preko cenzusa – kaže Vukadinović.

Ipak, negativne ocene Tadić je dobio od svog bivšeg savetnika i marketinškog stručnjaka Nebojše Krstića koji je i sam bio pomenut u emisiji što je Krstić u komentaru za Danas posebno zamerio.

– Bivši predsednik je emisiju počeo omalovažavajući izgradnju bolnica kao nešto nebitno. Nastavio je u svađalačkom tonu i ponašao se kao u kafani, ali to je manje važno. Nedopustivo je nabusito i nadmeno ponašanje, kao i omalovažavanje premijerke i napadi ad hominem. A nije mu prvi put da to radi. U jednom „Utisku“ takmičio se sa drugim gostima ko će jače i sočnije da je uvredi. Takvo nepristojno ponašanje prema jednoj ženi nedostojno je bilo kog učesnika u javnom zivotu, a kamoli ex predsednika. Izrekao je i brojne neistine. Tvrdnja da sam ja savetnik Vučićev, samo je jedna od njih – naveo je Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari