Spirić: Leskovčani više ne smeju da budu 'moderni robovi', vratićemo radnicima dostojanstvo 1Foto: Južne vesti

Kandidatkinja za narodnu poslanicu na listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Jelena Spirić poručila je danas da Leskovčani ne smeju više da budu „moderni robovi“, koji prema zvaničnim podacima „rade najviše, a najmanje su plaćeni“.

„Stalno slušamo o nekom Vučićevom ekonomskom tigru a vraćamo se 100 godina unazad, zato što je 1922. godine uvedeno osmočasnovno radno vreme a mi i danas, naročito u Leskovcu imamo radnike koji rade i po 12 sati 7 dana u nedelji, a da im nije plaćen prekovremeni rad“, rekla je Spirić novinarima ispred fabrike „Jura“ u Leskovcu.

Spirićeva, koja je i predsednica leskovačkog odbora Stranke slobode i pravde (SSP), ocenila je da aktuelnoj vlasti „nisu bitni ljudi, već samo profit stranaca“ i upravo zbog toga, kako je istakla, njena stranka mora da propagira ekonomski patriotizam.

„To znači da pokrenemo našu proizvodnju koja je godinama bila zapostavljena, da preduzetnicima olakšamo rad tako što ćemo smanjiti doprinose na plate i da jednostavno ulažemo u njih, a ne u strane kompanije“, kazala je ona.

Današnju konferenciju održala je ispred fabrike „Jura“ između dve smene radnika, jer su, prema njenim rečima, tim ljudima želeli da kažu da neće da ih pretvaraju u manuelne radnike, već da će, kada oni dođu na vlast, moći da rade poslove za koje su se školovali.

„Upravo zbog ovakvih nekih stvari su naprednjaci izmenili Zakon o radu, kako bi što lakše propagirali svoju politiku siromaštva, e zato ćemo mi izmeniti taj zakon. Zbog toga smo se pre dva dana i obavezali sporazumom da ćemo odmah po preuzimanju vlasti usvojiti sve izmene na ovom zakonu“, istakala je Spirićeva.

Objasnila je da je na njegovim izmenama radilo 11 stručnjaka i da je ta izmena zakona spremna pune dve godine i da kada govori o njegovoj izmeni, on mora biti izmenjen u korist radnika, ne samo poslodavca.

„Zato je po ovom zakonu uvećana zarada znatno povišena kako bi destimulisali poslodavce od angažovanja radnika van radnog vremena kao što se dešava ovde u Juri, Aptivu i bukvalno svim fabrikama ovde u Leskovcu. Tome su podložni na hiljade radnika tako da prekovremeni rad će konkretno po ovim izmenama se kretati i ići uz uvećanje zarade od 46 posto“, dodala je ona.

Rad na državni praznik ili nedeljni odmor mora biti izuzetna retkost, reka je Spirić, kao i plaćen „uvećanjem osnovice za 300 posto“.

Što se tiče minimalne zarade, Spirić je navela da će se ona isplaćivati samo u otežanim uslovima poslovanja i kao takva ne sme predstavljati pravilo već redak izuzetak.

„Ova minimalna zarada o kojoj sada pričam biće definisana iznosom prosečne potrošačke korpe a ne kao danas. Regres će biti u visini prosečne bruto plate u Srbiji i naši mladi, dosta smo pričali o tome i potencirali ne smeju biti ‘moderni robovi’ jer ovde izdrže samo par meseci, skupe koju bednu paru kako bi njome uspeli da odu u inostranstvo’, rekla je ona.

Kako je dodala na kraju, „Vučić nam više ne sme terati omladinu“ i dodala da će se za nju boriti i sa tim ciljem pozvala sve sugrađane da izađu na izbore 3. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari