''Vučić se preradio, treba mu pomoći i razrešiti ga muka'': Pajtić ocenio da Vučić nije u emocionalnom stanju da nosi teret funkcije 1Foto: N1

Komentarišući atmosferu pred juče za danas najavljenu hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost profesor novosadskog Pravnog fakulteta Bojan Pajtić rekao je da “kod nas nije svaka sednica sudbosnosna već i svaka konferencija za medije predsednika“, gostujući na N1.

Vlast fingira da ne zna da je potpisala Briselski sporazum i da su sve nadležnosti Srbije na Kosovu ustupljene Kosovu, a začuđivanje nad tim je samo poruka njihovim biračima “evo mi se borimo za nacionalne interse“, prokomentarisao je Pajtić govoreći o jednoj od tema na najavljenoj sednici – održavanju trećeaprilskih izbora na Kosovu.

Smatra i da pokušavaju da anuliraju činjenicu da se Srbija pridružila Rezoluciji Ujedinjenih nacija koja je osudila agresiju u Ukrajini, što je, kako kaže, negativno za birače SNS koji na tu vrstu narativa ne pristaju.

U narednom periodu videćemo još glumatanja, kao i da će odlazeći predsednik Vučić u narednom periodu da izigrava zaštitinika nacije što nije ništa do funkcionerska kampanja, ocenio je Pajtić.

To “glumatanje“ će biti u cilju stvaranja konteksta u kom će, ako pobedi SNS, Srbija uvesti sankcije Rusiji, nepsredno nakon izbora, a izgovor će biti da smo sačuvali bezbednost, da ne ratujemo i  da imamo mir i stabilnost, naveo je.

Pajtić kaže i da se ne fingira slučajno da je Srbija ugrožena nekim ratom iako to nije istina, ali namerno se stvara panika potenciranjem na to da imamo dovoljno brašna, ulja.

Komentarišući naslovnu stranu današnje “Politike“, tačnije naslov “Ko želi srpski Majdan?“, rekao je da je tužno u što se ovaj dnevni list sveo na propagandističko glasilo. Poruka ovog naslova je da samo glasanjem za Vučića dobija mir, rekao je Pajtić.

“Ovo je maltretiranje građana“, rekao je u tom kontekstu Pajtić i dodao da u nekim demokraskim državama se zbog nameštenih istraživanja javnog mnjena išlo u zatvor, a kod nas je to instrument kojim se manipuliše, te da je to odlika slabih demokratija.

Vučić se obraća onim biračima koji za njega bezuslovno glasaju i koji nisu preterano kritički orijentisani, a to ide na živce onima koji su protiv njega, te to možda može da ubedi neke apstinente da izađu na izbore i kažu ‘aman dosta više’, kaže Pajtić upitan da li će možda “Vučićev desant na medije“ možda može da mu se obije o glavu.

“Predsednik se malo preradio i vidi se da nije uvek u emocionalnom stanju da iznese teret svoje funkcije. Treba mu pomoći, pa ga razrešiti muka“, rekao je Pajtić.

Smsatra da to na ovim izborima neće biti moguće, ali da je konsolidovanje opozicione većine u Beogradu prvi korak ka tome. Za to postoji šansa, iako se kupuju glasove i uteruju oni iz javnih preduzeća da glasaju za SNS, predviđa on.

On je i naveo da je SPS na ivici cenzusa u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari