Izetbegović: Šansa za reviziju presude i dalje postoji 1Foto: EPA/JACK TAYLOR

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović iznenađen je brzom reakcijom Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi sa zahtevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije i smatra da šansa za pokretanje procesa postoji sve dok postoji Sud, prenosi Srna.

„Neko novo tročlano Predsedništvo u nekom budućem sazivu može o tome odlučiti, zavisi od presude Mladiću, na primer“, rekao je Izetbegović za sarajevsku televiziju „Hajat“.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića da se nije zalagao za reviziju, jer se bojao da ista takva tužba jednog dana ne bi bila iz Sarajeva upućena prema Hrvatskoj, Izetbegović je rekao da ga čudi takva izjava, jer takvih intencija nije bilo.

Takve stvari, prema Izetbegovićevim rečima, ne treba isticati, jer se ponovo otvara „pandorina kutija“ onoga što je Hrvatska uradila u BiH.

Za najavljene tužbe protiv generala takozvane Armije BiH pred hrvatskim sudovima, bošnjački član Predsedništva je rekao „da je na liniji jednog naivnog pristupa, koji može samo isprovocirati ono što ne treba Hrvatima u BiH“.

Izetbegović smatra da izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića o potrebi izgradnje mira i stabilnosti „nisu dovoljne“ već, da je potrebno nešto konkretno uraditi.

Prema Izetbegovićevim rečima, i on i Vučić imali su želju da intenzivnije rade na pomirenju dva naroda, ali su im se mnoge stvari „otele“.

Od današnjeg samita u Sarajevu Izetbegović očekuje samo dobro, jer su dijalog i bolje razumevanje upravo ono što je potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari