"Posledice ovakvih štetnih radikalskih izjava su dvojake": Sagovornici Danasa o tome što se još ne zna koja se zemlja mešala u izbore u Srbiji 1Foto: Beta/Emil Vaš

Vučićeva demagogija nas sve više zatvara i udaljava od razvijenog dela Evrope, a sve s namerom da budemo nerazvijena kasaba u kojoj naveliko može da se krade. On toliko stvari slaže na dnevnom nivou da građani nisu u stanju da to više prate. A posledice njegovih radikalskih izjava su na spoljašnjem planu slabljenje međunarodnog ugleda i položaja Srbije, a na unutrašnjem jačanje autokratije i dalje slabljenje domaćih institucija.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući što još nismo saznali koja se zemlja mešala u izbore u Srbiji, iako je njeno otkrivanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćoj i stranoj javnosti najavio za Božić.

Vučić je 21. decembra izjavio da državni organi Srbije sastavljaju „važno pismo o uplivu i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način“, koje će biti završeno do Nove godine i upućeno celom svetu pred pravoslavni Božić.

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, za Danas kaže da nismo saznali koja je zemlja u pitanju jer je to “naravno bila njegova laž i manipulacija kao i mnogo puta do sada”.

– On toliko stvari slaže na dnevnom nivou da građani nisu u stanju da to više prate – navodi Aleksić.

A Dragana Rakić, potpredsednica DS, za Danas navodi da je ovo najnovija verzija radikalske mantre o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima i o tome kako zapadne zemlje žele zlo Srbiji i srpskom narodu, što je naravno laž i izmišljotina.

– Posledice ovakvih štetnih radikalskih izjava su dvojake: na spoljašnjem planu – slabljenje međunarodnog ugleda i položaja Srbije, a na unutrašnjem – jačanje autokratije i dalje slabljenje domaćih institucija. Jedino ko stoji iza krađe glasova na izborima je Aleksandar Vučić lično, a iza protesta stoje samoorganizovani građani koji ne pristaju da žive u državi u kojoj se sistemski krade na izborima – ukazuje ona.

Dok Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, kaže da Vučić nastavlja da u demagoškom maniru, glumeći tajanstvenost u otkrivanju zemlje koja se navodno mešala u izbore, da podstiče spekulacije dok istovremeno održava tenziju.

– Moguće je i da je taktički odabrao da zadrži identitet te zemlje kao adut za diplomatski pritisak ili da izbegne direktnu konfrontaciju s Nemačkom koja je direktno reagovala odmah posle izbora sugerišući da Srbiji, čija vlast krade izbore, nije mesto u EU. Njegova tvrdnja o najčistijim izborima, suprotno međunarodnim ocenama, dodatno pojačava sumnje i potrebu za transparentnošću u izbornom procesu i to sve dok se uvećava pritisak opozicije s novim dokazima o izbornoj krađi. Na kraju, ta tvrdnja možda dolazi kao opravdanje svom biračkom telu, ukoliko raspiše nove izbore za proleće s ostalim lokalnim izborima uz tvrdnju da to radi zbog meðunarodnog pritiska dok krađu nastavlja da negira – objašnjava on za Danas.

Kako zaključuje, Vučićeva demagogija nas sve više zatvara i udaljava od razvijenog dela Evrope, a sve s namerom da budemo nerazvijena kasaba u kojoj naveliko može da se krade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari