"Izmišljene teme za zataškavanje problema": Zašto su poslanici SNS zatrpali skupštinsku pisarnicu predlozima za formiranje anketnih odbora? 1

Nakon perioda zatrpavanja Skupštine Srbije besmislenim amandmanima, sada, čini se, sledi novi izum Srpske napredne stranke – zatrpavanje parlamenta besmislenim predlozima za formiranje anketnih odbora, a sve sa ciljem da bi se obesmisle predlozi opozicije za formiranje anketnih odbora o pogibiji rudara u Aleksinačkim rudnicima i okolnostima ubistva Olivera Ivanovića.

Naravno, rasprava o naprednjačkim predlozima poslužiće još jednom za napad na opoziciju u direktnom televizijskom prenosu, mada je gotovo sigurno da ni jedan od predloga neće biti uvršten u dnevni red zasedanja.

U predlozima za formiranje 21 anketnog odbora, koje je potpisalo po 15 poslanika SNS, traži se da Skupština raspravlja „o utvrđivanju činjenica i okolnosti vezanih za veze Vuka Jeremića sa osuđenim i osumnjičenim kriminalcima“ ili o „okolnostima kako je Boško Obradović uneo kamen za kupus u Skupštinu Srbije.

Naprednjaci traže anketne odbore o medijskim napadima lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca na predsednika Srbije, o pretnjama koje je Marinika Tepić iz SSP navodno uputila novinaru Miroslavu Milakovu, ili oko afera bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa.

Predloženo je i da poseban anketni odbor utvrdi činjenice finansiranja pokreta „Ne davimo Beograd“ i, njihovih veza sa “albanskim lobijem“, „nasilnog ponašanja na ekološkim protestima“ ili napad poslanika DS Srđana Milivojevića na Srbe sa Kosova.

Svi predlozi su podneti istog dana uz potpise gotovo istih predlagača, a u obrazloženjima za formiranje anketnih odbora uglavnom je po jedna rečenica i to prepisana iz naslova.

 

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, koji naprednjaci dovode u vezu sa “albanskim lobijem”, kaže da je zanimljiv trenutak u kome SNS predlaže formiranje ovako velikog broja potpuno besmislenih anketnih odbora.

“Oni sa jedne strane služe da se napadaju politički protivnici, a sa druge da se dobije na vremenu i skrene pažnja sa glavnog pitanja. Ključno pitanje u ovom trenutku jeste zašto SNS još uvek ne predlaže sastav Vlade, nego nas zatrpava sa besmislenim inicijativama koje urušavaju dostojanstvo parlamenta”, navodi Lazović i pojašnjava da su anketni odbori namenjeni utvrđivanju činjenica o važnim društvenim pitanjima i događajima.

Napominje i da kada se pogledaju obrazloženja SNS za pokretanje ovih anketnih odbora ona su praktično nepostojeća.

“Oni u isti koš stavljaju, recimo probleme EPS-a i kriminal, sa tabloidnim blaćenjima poput onog koje su nama nalepili. Dakle, nisu se ni potrudili da sakriju da to nisu uopšte neki ozbiljni predlozi, već oni služe da skrenu pažnju sa glavnih pitanja”, navodi sagovornik Danasa i podseća da je i opozicija podnela predloge za formiranje anketnih odbora, ali da se oni odnose na krupna pitanja koja do sada nisu dobila odgovore – na pogibiju rudara u rudniku Soko, rušenje u Hercegovačkoj, ugovora za Beograd na vodi ili gde su nestala dva minuta snimka sa naplatne rampe u Doljevcu.

Komentarišući zahteve naprednjaka da anketni odbor utvrdi činjenice vezane za verbalni napad Zorana Lutovca, lidera DS, na predsednika države, ili Srđana Milivojevića na Srbe na Kosovu, Dragana Rakić, poslanica DS kaže da te zahteve treba tumačiti kao čin obesmišljavanja i degradiranja institucija, ali i čin blaćenja i zastrašivanju političkih neistomišljenika. To je, kaže, jedina stvar u kojoj naprednjaci ostaju dosledni.

“To je već viđen, nemaštovit pokušaj da se obesmisle zahtevi opozicije za formiranje anketnih odbora koji bi trebalo da utvrde istinu o velikim aferama i krivičnim delima, koje su počinili pripadnici kartela na vlasti. Deluje besmisleno da poslanici vladajuće stranke traže anketne odbore o navodnim nedelima opozicionih poslanika. Kao da ni oni, baš kao ni građani, ne veruju nadležnim institucijama. Sigurna sam da većina njih i ne veruje. Ali u ovom slučaju reč je o jeftinom triku kome pribegavaju, ušuškani u komfor propagandne mašinerije, koja već godinama režimske kriminalce predstavlja kao dobročinitelje, a žrtve režima kao zlikovce; objašnjava Rakić, dok gomilu vladajućih predloga za formiranje anaketnih odbora Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke ocenjuje kao podrugivanje građanima Srbije, ali i najvišem zakonodavnom telu.

Aleksić ističe da vlast u starom naprednjačkom maniru izmišlja teme kako bi najveći pljuvači u redovima vlasti mogli da napadaju opoziciju.

“Ovo smo već videli u ranijim sazivima, dok je bilo opozicije u parlamentu, a nažalost ta praksa se nastavlja i danas. Dakle, dok Vučić vlada Srbijom ništa se promeniti na bolje neće, biće samo svakim danom sve gore”, ističe sagovonik Danasa, dok Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, ocenjuje da SNS ovim besmislenim predlozima želi da obesmisli skupštinski rad, kako bi gledaoci pomislili da je Skupština cirkus koji ne treba gledati.

Obradović obećava da naprednjacima ovoga puta to neće proći, podsećajući da je njegova stranka podnela 33 ozbiljne inicijative, među kojima su čak 22 rezolucije i deklaracije.

Većina tih predloga Dveri, već je regulisana postojećim zakonima, ali Obradović kaže da su ti zakoni valjali ne bi oni predlagali nova rešenja.

Zanimljivo je da su i naprednjački, ali i predlozi Dveri na pisarnicu Skupštine Srbije stigli neposredno pred početak redovnog jesenjeg zasedanja, kada predstavnici stranaka imaju pravo da obrazlože svoje predloge zakona.

Jasno je da će predlagači ovih predloga, pre utvrđivanja dnevog reda, obrazlaganje predloga iskoristiti i da izlože svoje političke stavove u direktnom televizijskom programu.

Redovno skupštinsko zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru, ali to ne znači da će tada početi i prva plenarna sednica tog zasedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari