Izvor Danasa: Vučić sa Makronom razgovarao i o nabavci borbenih aviona 1Foto: FoNet/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, između ostalog, o nabavci cele eskadrile francuskih borbenih aviona tipa „rafal“ za Srbiju, tvrde izvori Danasa, dok su iz Predsedništva Srbije rekli za Danas da „ne mogu ni da potvrde ni da demantuju“ ovu informaciju.

Predsednik Vučić razgovarao je sa Makronom telefonom pre dva dana o aktuelnoj situaciji u Evropi i krizi u Ukrajini izazvanoj napadom Rusije na tu zemlju.

Makron je tom prilikom „pozdravio način na koji je Srbija glasala u Ujedinjenim nacijama“, kako je zvanično saopšteno iz Predsedništva Srbije.

U saopštenju je istaknuto da je francuski predsednik Vučiću rekao da „Srbija ostaje ključni prioritet i prva zemlja za ulazak u Evropsku uniju“, odnosno da Ukrajina neće biti primljena u članstvo pre Srbije,kako su to preneli pojedini mediji, iako je ta zemlja zbog krize zatražila hitan prijem.

Osim ove teme, dvojica predsednika razgovarali su i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, prema zvaničnim navodima.

Prema nezvaničnim navodima izvora Danasa, Vučić i Makron razgovarali su i o razmeni vojne opreme, odnosno mogućnosti da Srbija od Francuske kupi celu eskadrilu borbenih mlaznih aviona tipa „rafal“ koji se proizvode i Francuskoj.

„Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem. To je razgovor dvojice vrhovnih komandanata“, rekli su iz Vučićevog kabineta za Danas.

Rafal je francuski višenamenski dvomotorni mlazni lovac četvrte generacije, naoružan po NATO standardima, prema informacijama dostupnim na internetu. Rafal je zamišljen kao oslonac Francuskog ratnog vazduhoplovstva i Francuske ratne mornarice, kao i inostranih tradicionalnih korisnika borbenih aviona.

Ovo naoružanje moglo bi biti važno i u svetlu rata u Ukrajini i naoružavanja širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari