Jakšić za N1: Zemljotres razotkrio egoistično lice Zapada, solidarnost se srušila 1Foto: Printscreen/N1

Katastrofalni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju razotkrio je “egoistično lice zapadne civilizacije”, rekao je u emisiji “Iza vesti” politički novinar i dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka Boško Jakšić.

On je istakao da se zapadna građevina solidarnosti potpuno urušuila “u ovom zemljotresu 7,8 stepeni Rihterove humanitarne skale”.

Blizu 40.000 ljudi poginulo je u Turskoj i Siriji u zemljotresu koji je 6. februara pogodio ove dve zemlje. Više od nedelju dana kasnije, humanitarna pomoć stiže na kašičicu, a građani Sirije ostavljeni su na milost I nemilost zimi I gladi, zbog sankcija koje je zapad uveo Siriji I predsedniku Bašaru al Asadu.

Jakšić ističe da opravdanja nema, a da je teško naći I reči osude Zapada “koji je zarad svog neprijateljstva prema sirijskom predsedniku Asadu kaznio milione Sirijaca”.

“U nešto manjoj meri zarad konflikta sa Erdoganom kaznio i milione Turka. Jedini zaključak je da se zapadna građevina solidarnosti potpuno se urušila u ovom zemljotresu 7,8 stepeni rihterove humanitarne skale”, kazao je gost “Iza vesti”.

On podseća da su prošle nedelje u zapadnim medijima vesti iz Turske i Sirije vrlo brzo zamenili izveštaji o poseti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Londonu, Parizu I Briselu, a da je demokratska Evropa obećala milijarde evra za rat.

„Zelenski je tražio nove isporuke naoružanja, a zapadna Evropa je pokazala širokogrudost. Britanija je najavila da će Ukrajini poslati oružje u vrednosti od 2,7 milijardi dolara. A istovremeno je vlada u Londonu na apel 13 dobrotvornih organizacija uplatila 6 miliona dolara za Tursku, francuska vlada 12. To je sramno. Ne samo zato što se radi o bogatim državama, nego o trenutku da su spremni da finansiraju rat, a nisu spremni da finansiraju obnovu i pomoć“, napomenuo je Jakšić.

On objašnjava da Zapad smatra da su sankcije Siriji dovoljan izgovor za ne pružanje pomoći I napominje da je arapski svet održao lekciju demokratskom zapadu, podsećajući da je pomoć poslao čak I Izrael koji je od 1948. godine u ratu sa Sirijom.

Podseća i na to da su Ujedinjene nacije u ponedeljak, nedelju dana posle zemljotresa, održale sadnicu Saveta bezbednosti, koja je zatvorena zaključkom da je opravdano ogorčenje sirijskog naroda, piše N1.

UN kao „impotentna Liga naroda“

Jakšić ponašanje UN-a poredi sa “Impotentnom Ligom naroda uoči Drugog svetskog rata”, a ponašanje ove organizacije time da ne želi da se zameri nikome od velikih igrača, a ponajviše svom najvećem finansijeru – Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ne mogu da vode humanitarnu politiku koja je u direktnoj suprotnosti sa politikom SAD”, podvlači Jakšić.

Kada je u pitanju ponašanje samog sirijskog predsednika Asada, Jakšić kaže da ni on nije nevin u celoj situaciji, iako je ponašanje Zapada osveta njegovom režimu.

“Ali zašto ide preko naroda? Zaista ne znam! I kada se razgovara o budućnosti Sirije, o definitivnom kraju građanskog rata, onda bi zapad hteo po svaku cenu da isključi Asada iz tih razgovora. Ali kratkovido smatra da je pomoć koju Asad traži, ali da on distribuira, da je to način da hoće da legitimizuje svoju vlast i da se još više učvrsti i kao takav pojavi na nekim pregovorima”, objašnjava Jakšić stav Zapada prema Siriji.

On, međutim, ukazuje na to da je sirijski predsednik danima ćutao i insistirao da pomoć mora da ide preko Damaska.

“Nije otvarao aerodorm u Alepu koji je najbliži ugroženoj zoni. I on je na ciničan način žrtvovao sopstveni narod da bi učvrstio neke političke pozicije”, podsetio je Jakšić.

On predviđa da će sirijski predsednik i pored toga uspeti da sopstvene greške prebaci na Zapad i ojača svoju poziciju, dok je nezadovoljstvo građana Turske opasno po predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kojeg čekaju izbori na proleće.

“I on će na sve načine morati da pokaže da hitno šalje ekipe da spasavaju narod, da gradi ne bi li deo rejtinga koji je izgubio – povratio, nadajući se da će dobiti novi predsednički mandat“, rekao je gost „Iza vesti“

Za kraj kaže da nije propustio da preko telefona uplati pomoć nastradalima u zemljotresu.

“Ne radi smirivanja sopstvene sasvesti, već iz osećaja potrebe da uradim nešto ako mogu to da uradim. Verujem da su mnogi građani to uradili. Srbija ne može da ponudi veliku finansijsku pomoć i zato jeste najveća odgvornost na onima koji mogu, a neće”, zaključio je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari