"Da je potrajalo duže, sigurno bih razmislio da se spustim pod sto": Kako su građani Srbije reagovali tokom današnjeg zemljotresa (VIDEO) 1Foto: Shutterstock/e.backlund

Nekoliko zemljotresa pogodilo je Rumuniju danas nakon 14 časova, a najjači među njima osetio se i više delova Srbije.

Kada je u pitanju teritorija Beograda, zemljotres se osetio oko 14.15 časova, a oni koji su bili u višespratnicama osetili su jače potrese.

Današnji „udar” bio je i jači i duži u odnosnu na jučerašnji.

– Nije bilo prijatno. Trajalo je 15 sekundi duže nego juče, sigurno. Da je potrajalo duže, sigurno bih razmislio da se spustim pod sto – priča sagovornik Danasa Vlada M. (36).

Podrhtavanje tla se osetilo posebno na višim spratovima, a u stanovima su padale stvari, javljaju reporteri Danasa.

Zemljotres se osetio i u Pančevu, čak i u prizemnim kućama.

–  Zaljuljao mi se krevet dok sam gledao u telefon. Podigao sam pogled na komodu na kojoj je bila flašica vode i video mreškanje tečnosti. Izleteo sam iz sobe i prijavio majci šta sam osetio. Ona je rekla da nije ništa primetila – priča Lazar B. iz tog grada.

Kako javlja naš reporter iz Pančeva, pola sata posle zemljotresa na ulicama tog grada glavna tema bio je, naravno, zemljotres.

Ljudi su komentarisali šta su osetili. Dakako, dramatičnije je bilo onima koji žive na višim spratovima u zgradama.

Kako priča prodavačica u jednom tržnom centru, u trenutku zemljotresa razgovarala je telefonom sa suprugom koji je bio kod kuće na šestom spratu, u naselju Strelište.

– Počeo je da viče i govori mi da se ljujaju luster, trosed, ali i da čuje zveckanje čaša u kuhinji. Ja sam ga umirivala i govorila mu da se ništa ne dešava. Stvarno, ovde ništa nisam osetila – opisuje naša sagovornica.

Svakako, stanje se sada smirilo i vratilo u normalu.  Ulice su pune ljudi, ali i biciklista.

Stariji gospodin koga smo zatekli blizu pančevačke pijace komentariše:

– Ta mante, bilo pa prošlo. Idem da se vidim sa nekim starim koleginicama. Ipak je danas 14. februar. Dovoljan razlog za kaficu. Pa ko šta slavi, samo da smo zajedno – odmahuje on dok seda na bicikl i odlazi.

I Zaječarci su osetili zemljotres. Na društvenim mrežama gotovo da nema drugih komentara.

Građani kažu da se ovaj više osetio, kao i u drugim mestima, naročito kod onih koji žive na višim spratovima.

„Ljuljao se luster. Baš sam se uplašila. Kada će ovo da prestane“, bili su samo neki od komentara na društvenim mrežama.

Saša Jovanović iz Zaječara kaže da ga je zemljotres zatekao u stanu koji se nalazi na četvrtom spratu.

– Zatreslo se sve. Uplašili smo se i ja sam stao ispod štoka od vrata. Mislim da potresi imaju veze sa rudarenjem – kaže on za Danas.

Kragujevčani javljaju da su se u njihovim kućama i stanovima tresli delovi nameštaja, stolice stolovi, kreveti, saksije sa cvećem, što je slična situacija kao i u Beogradu, ali u Vršcu.

Tamo su, prema informacijama do kojih su novinari lista „Danas“ došli, građani osetili jak potres koji je takođe pomerao nameštaj i stvari po prostorijama.

Podrhtavanje tla osetilo se i u Nišu, Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici, a izazvalo je uznemirenje građana.

Ispred pojedinih zgrada i kuća izašli su uznemireni građani.

I Subotičani su osetili zemljotres koji je danas pogodio Rumuniju, a za sada nema naznaka o eventualnoj materijalnoj šteti u ovom gradu od posledice zemljotresa.

Zemljotres se osetio i u Novom Sadu, a sudeći po komentarima na društvenim mrežama najviše se zatreslo na Podbari, Detelinari i Novom naselju.

– Stanujem na četvrtom spratu i taman sam došao kući sa posla, kada se osetio malo ljuljanje, trajalo je kratko, ne više od 20 sekundi. Moja sestra koja stanuje četiri ulice pored, nije osetila ništa – rekao je Novosađanin Relja Kojčinović.

Dobar deo Novosađana u komentarima na društvenim mrežama kažu da nisu osetili nikakav zemljotres.

U Donjem Milanovcu i Kladovu koji su na manje od 100 km udaljene od Targu Žiju u Rumuniji koji je označen kao epicentar, podrhtavanje tla izazvalo je uznemirenje među građanima. Materijalne štete nije bilo.

Tri potresa koja su usledila nakon prvog bila su slabijeg intenziteta i nisu se osetila. Kako javlja TV Kladovo, nekoliko sekundi pre potresa na mobilne telefone korisnika u Kladovu stigla je poruka o mogućem zemljotresu.

„Android telefon može da vam šalje upozorenja o zemljotresima u blizini magnitude 4,5 i više. Telefon koristi približnu lokaciju da bi vam slao informacije o magnitude zemljotresa i udaljenosti od vaše lokacije“, objavljeno je na sajtu TV Kladovo.

Preko društvenih mreža javljeno je i da se zemljotres osetio i u Čačku, Smederevu, Boru, Pirotu, Požegi, Zrenjaninu…

Ipak, bez obzira da li su ili nisu osetli potres, značajan broj građana našao je priliku da se našali putem društvenih mreža.

„Bogami smo se mi na visokim spratovima u Beogradu dobro zaljuljali i popićemo sada po bromanzepam uzdravlje #zemljotres“, piše jedna od korisnica Tvitera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari