Janjić: Ako Kurti pobedi, sledi novi zastoj pregovora 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Kurtiju predstoji ono što je uradila crnogorska opozicija kada je došla na vlast, da se zakune da ništa neće da menja, a Vašingtonski sporazum tek ne bi smeo – ocenjuje za naš list Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, sa kojim razgovaramo o tome kakav bi mogao da bude odnos prema dokumentu iz Vašingtona trenutnog favorita na predstojećim vanrednim izborima na Kosovu, lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija.

Janjić podseća da Kurti svoju prvu priliku nije iskoristio, da je imao mnogo gafova, te da je ozbiljno razljutio strance upravo kao čovek koji ne prihvata dogovorene stvari i koji hoće sve da menja.

Prema njegovom viđenju, ukoliko Kurti već u kampanji bude počeo da najavljuje promene, takva njegova priča će se istrošiti.

– Hipotetički, ako Kurti bude izabran, neće moći od onoga što je do sada primenjeno ništa da menja. Ako ga građani Kosova budu hteli, to će biti jedna ili dve nove izgubljene godine za dijalog. Kurti rukovodstvo Srbije stavlja u ozbiljno dobru poziciju, jer ni oni baš ne pate da vode dijalog, a on je dobar alibi – ističe Janjić.

Ipak, on kaže da je pre svega rezervisan kada su u pitanju procene da je pobeda Kurtija izvesna.

Prema Janjićevim rečima, sigurno je da on kao trenutno jedina opozicija ima veliku popularnost, ali podseća da do izbora ima još vremena, te da će oni najverovatnije biti održani u februaru ili martu.

– Do tada će se desiti nekoliko stvari. Prvo, pandemija još traje. Na kraju uvek ispadne da onog koji je bio na vlasti dok traje pandemija svi kritikuju, a posle je on pobednik, kad krene vakcinacija. To je neki instinkt kod ljudi. Drugo, suđenja (u Hagu bivšim pripadnicima OVK): samo Demokratska liga Kosova (LDK) nema svoje istaknute članove u Specijalnom sudu. Ta suđenja će zapravo javnost Kosova obavestiti o onome što se možda nije znalo, pogotovo što nisu znali mladi, a sigurno da će podići aktivizam i glas onih koji su žrtve. Većina ubijenih Albanaca u tim obračunima je bila iz LDK – objašnjava Janjić.

Tumačenje eventualne pobede Kurtija kao odlazak takozvane ratne generacije političara sa vlasti on smatra zabludom, a takvu ocenu obrazlaže rečima da su najradikalniji veterani u Samoopredeljenju.

Podsetimo, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti u oktobru je izjavio da je sporazum Vašingtona sa Srbijom i Kosovom neprimenljiv i da u svojoj političkoj karijeri nije video takve sporazume sa mnogo pitanja.

Govoreći o sporazumu koji je potpisan četvrtog septembra u Vašingtonu, Kurti je rekao da on ni tada nije bio predviđen za sprovođenje.

– Prevladavajuća karakteristika konteksta tog sporazuma su predsednički izbori u SAD, a jednostrane obaveze koje su potpisali nelegitimni kosovski premijer i autoritarni predsednik Srbije nemaju mnogo veze sa Albancima na Kosovu i sa Srbima u Srbiji – rekao je Kurti, a preneo portal Kosovo onlajn.

On je istakao da mu Vašingtonski sporazum liči na tekst u kojem je onaj ko ga je napisao tražio od svih u sobi da napomenu šta su zaboravili.

– Ono što je navedeno u tih nešto više od 500 reči nikada nisam video u svom političkom iskustvu, niti sam pročitao u bilo kom dokumentu, pa je moj utisak da taj sporazum nije ni bio predviđen za sprovođenje – rekao je Kurti.

Rama: Neće biti kako su zamislili

Albanski premijer Edi Rama kritikovao je lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i vršiteljku dužnosti predsednika Kosova Vjosu Osmani, jer smatra da zbog političkih ambicija čine da Kosovo izgleda smešno, objavio je Reporteri, a preneo portal Kosovo onlajn.

– Situacija na Kosovu se neće završiti tako što će Vjosa Osmani postati predsednik, a Aljbin Kurti premijer. Hotijeva vlada još je aktuelna i zastupa Kosovo u svim međunarodnim sporazumima, uključujući i onaj iz Vašingtona. Kada pomešate spoljnu i unutrašnju politiku, što sada čine Osmani i Kurti, Kosovo izgleda smešno u očima međunarodne zajednice i suseda – ocenio je Rama aktuelnu situaciju pred vanredne izbore na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari