Janjić: Kako oživeti briselskog "polumrtvog konja" 1Foto: Medija centar

Smatram da ishod glasanja za prijem Kosova u Interpol zapravo nema direktne veze sa taksama koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz Srbije – navodi u razgovoru za Danas osnivač i predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Uvođenje takse od 100 procenata na srpsku robu, koju su propisale kosovske vlasti, nije izazvano samo neuspehom Prištine po pitanju prijema u Interpol, već je deo lanca koji nije prekinut, a koji nužno vodi u dalje podele i sukobe.

– Ukupna atmosfera destabilizacije otpočela je ubistvom Olivera Ivanovića, nastavila se incidentima poput hapšenja Marka Đurića, a onda smo imali posete Aleksandra Vučića i Hašima Tačija severu Kosova. Posle toga, počele su međusobne pretnje vojskama i paravojskama, tako da su poslednja dešavanja logičan nastavak takvog niza – objašnjava Janjić.

Govoreći o trijumfalizmu pojedinih domaćih političara, poput Ivice Dačića, on ocenjuje da način na koji je ministar spoljnih poslova slavio „pobedu Srbije“ njemu ne deluje kao radost nekog ko je je siguran u sebe i u pobede; prema Janjićevom mišljenju, Dačić je nakon objave da Kosovo nije primljeno u Interpol, delovao kao neko ko hoće da pravi probleme da bi bio uočen, što je prema njegovom sudu veoma opasno.

Upitan koliko aktuelna kriza udaljava Srbiju i Kosovo od normalizacije odnosa, on odgovara da, s jedne strane, potpuno paradoksalno, čak i približava Beograd i Prištinu. Takav stav obrazlaže činjenicom da kriza koja je u toku pokazuje da ni Srbija niti Kosovo ne mogu jednostrano da rešavaju probleme.

– Niti Kosovo može da dobije priznanje bez Srbije, kao što ni Srbija ne može u ekonomskom ili bezbednosnom smislu da pomogne ljudima na severu bez saradnje sa kosovskim vlastima. Te dve iluzije, ako ih neko još uvek ima, treba da prebaci u nacionalističku mitologiju – poručuje Janjić uz podsećanje da je jedan od ciljeva unutrašnjeg dijaloga bila i demitologizacija.

Ipak, on kaže da aktuelna kriza logično ima i svoje loše strane, poput stvaranja atmosfere nepoverenja, koja donosi gomilu ekonomskih i bezbednosnih problema, koji nisu ni bili na agendi Briselskog sporazuma. Usled toga, Janjić upozorava da će biti teško vratiti se na agendu pomenutog sporazuma, bez rešavanja novonastalih problema.

– Sada se postavlja pitanje kako oživeti „polumrtvog konja“, oličenog u briselskom dijalogu. Beograd i Priština će svakako morati da se ponovo uključe u neku vrstu razgovora, ali će novonastali problemi morati da se raščiste, verovatno uz novi format pregovora. Ja jednostavno ne vidim da ovakvo stanje „domaći igrači“ sami mogu da zaustave – naglašava Janjić i dodaje da, po najgorem scenariju, može doći do lokalizovanih teritorijalnih sukoba.

Prema njegovom mišljenju, za prevazilaženje krize neophodno je učešće „spoljnih igrača“, to jest formiranje „trojke“ koju bi činili Brisel i Vašington, uz saglasnost Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari