Jeremićeva NS i Đilasova SSP zajedno u Beogradu? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Narodna stranka Vuka Jeremića mogla bi uskoro i zvanično da postane deo opozicionog bloka u kojem su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, rekli su nezvanično Danasu izvori iz ovih partija.

Proteklih dana, tačnije od propasti međustranačkog dijaloga uz posredovanje stranaca, iz NS se upućuju poruke u kojima se sugeriše da upravo NS, SSP Dragan Đilasa i DS Zorana Lutovca treba da se dogovore pa i da odluče da li izlaze na izbore ili ne.

Iako u ovim partijama za sad ne žele da potvrde novu saradnju, ona se čini izvesnom bar na izborima u Beogradu.

Kako nam kažu izvori Danasa, u bloku SSP, DS, PSG i PZP nemaju ništa puno protiv da im se Jeremić pridruži u Beogradu, ali neće pristati na bilo kakve ucene, odnosno da im iz NS određuju sa kim će biti u koloni i na kom nivou.

Jedna od mogućih naznaka toga je za sutra (sreda) najavljena zajednička konferencija za medije u Lazarevcu, ispred Skupštine opštine Lazarevac.

Medijima će se, kako piše, obratiti Srđan Milivojević iz DS, Igor Radošević iz SSP i Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke.

Tema je beogradska i može se reći kao stvorena za izbornu kapanju – “Neispunjeno obećanje Gorana Vesića da će problem vodosnabdevanja u Lazarevcu biti rešen u roku od dva meseca”.

Poptredsednika NS Miroslava Aleksića pitali smo da li NS prihvata Sporazum o saradnji koju su satavili SSP, DS, PSG i PZP, ali nam je on odgovorio da u NS neće preko medija da razgvaraju o saradnji sa drugim partnerima, već će medije obavestiti kada budu napravili dogovor o zajedničkom delovanju.

Podsetimo NS i SSP razišli su se, posle raspada SZS,  a uoči početka dojaloga o izbornim uslovima raskol je bio na vrhuncu jer su imali različite koncepte ko u dijalogu treba da predstavlja opoziciju ali i o tome sa kim NS želi da sarađuje.

Narodnjaci nisu hteli saradnju sa PSG koji je prekršio bojkot i izašao na izbore, a to je za NS bilo neoprostivo kršenje principa.

Nakon raspada SZS raspala se i ta odbornička grupa u Skupštini grada Beograda, pa su SSP i NS formirali sa svojim partnerima nove grupe. Saradnja i koordinacija NS i SSP u tom pogedu nisu dovođene u pitanje, ali je bilo jasno da su se partije i u Beogradu u međuvremenu udaljile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari