Jeremić: Bugarski veto Severnoj Makedoniji je tragična poruka regionu 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je bugarski veto na put Severne Makedonije ka EU „skandalozan“ i da bi mogao da ima posledice na evropske integracije celog regiona, i pozvao EU da podrži južnog suseda Srbije u tom procesu.

„Severna Makedonija je zarad obećanja o evropskoj budućnosti, na insistiranje Grčke, pristala da promeni čak i naziv države, a sada joj Bugarska traži da se ponizi tako što će se saglasiti sa tvrdnjom da njoj ima da zahvali za svoj jezik i kulturu. To je dramatična poruka koja bi mogla da u velikoj meri relativizuje evropsku mantru o dobrosusedskim odnosima“, rekao je Jeremić na sesiji Varšavskog bezbednosnog foruma „Strateški rivalitet? EU, Rusija i Kina na Zapadnom Balkanu“, održanoj video konferencijskom vezom.

„Sada bi protivnici evropskog puta Srbije mogli da kažu ’pogledajte šta se dogodilo Makedoncima, koji su zbog Grčke promenili ime države, da bi ih potom dočekao još teži zahtev od Bugarske, tako će se dogoditi i nama ako zarad EU popustimo na Kosovu i Metohiji – ispostaviće nam nove zahteve u vezi sa Bosnom i Hercegovinom’“, dodao je Jeremić, a prenosi pres služba Narodne stranke.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je Srbija „zaglavljena na putu ka EU“ i da tu neće biti pomaka napred dok su na vlasti Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka.

„Srbija danas nazaduje u poštovanju ljudskih prava i borbi protiv korupcije i više nije država sa demokratskim poretkom. To ne tvrdim ja, već ugledne međunarodne organizacije koje prate stanje demokratije u svetu, poput Fridom hausa, koji je Srbiju svrstao u hibridne režime. Prvi put od pada Slobodana Miloševića sa vlasti se ne možemo pohvaliti statusom ‘slobodne zemlje’“, naveo je Jeremić.

„Srbija je danas jedina država u regionu koja nema opoziciju u parlamentu, a u Evropi je takvo stanje još samo u Belorusiji. Vučić ima većinu od više od 90 odsto poslanika u parlamentu, ali nažalost i dalje dobija čestitke od pojedinih evropskih lidera“, rekao je Jeremić.

Na pitanje „da li Kina svojom inicijativom ’17 plus jedan’ prema državama srednje i istočne Evrope pokušava da podeli Stari kontinent, Jeremić je odgovorio da „geopolitika nije dobrotvorna delatnost“.

„Gledajući iz perspektive Kine, jednostavnije je imati odnose sa pojedinačnim državama nego sa celom EU, i ne bi trebalo kriviti Kinu što se tako ponaša. Na Evropi je da povuče kontra-potez u toj šahovskoj partiji i pokaže da je evropski front jedinstven. Na Kini je da pokuša, a na Evropi da odgovori“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari