Jeremić i Obradović čekaju Đilasovu deklaraciju 1Jeremić i Obradović Foto: FoNet/Zoran Mrđa; Beta/Miloš Miškov

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, najavila je da će uskoro objaviti deklaraciju o pomirenju Albanskog i Srpskog naroda. Taj dokument, prema našim nezavaničnim saznanjima, biće vrlo brzo dostavljen i članicama Saveza za Srbiju, čiji je SSP član.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, i Boško Obradović, lider Dveri, Đilasovi partneri u Savezu nisu želeli za Danas da komentarišu ni ideju o usvajanju deklaracije kojom bi se predvidela saradnja institucija Kosova i Srbije. Kako su obojica naveli, čekaju da deklaracija i konkretan predlog SSP budu objavljeni.

Ipak, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, za naš list kaže da je svaka ideja pomirenja dobra.

– Deklaraciju nisam videla. Bilo bi dobro da znamo oko čega se mirimo. Svakako pozdravljam saradnju na polju ekonomije, kulture i zdravstva – navela je ona.

I Jugoslav Kiprijanović, član Predsedništva Dveri i predsednik njihovog Beogradskog odbora, za naš list navodi da se Dveri zalažu za mir, dobre odnose sa svim narodima na Balkanu, naročito sa onima koji žive u Srbiji, jer je Srbija i njihova domovina.

– Vekovima smo živeli zajedno na Kosovu i Metohiji, možemo i sad. Za to pomirenje potrebna je pravda koja nije zadovolje a ni za Srbe ni za Albance. Dobar početak bi bio da svi koji su učestvovali u ratovima devedesetih i kriminalci koji ih štite ne budu na vlasti, kako u Beogradu, tako i u privremenim institucijama u Prištini. Kad prorade institucije, životi razumnih ljudi se daju urediti – smatra Kiprijanović.

U programskoj platformi SSP u delu koji se odnosi na pitanje Kosova i Metohije navodi se, podsetimo, da će ova partija garantovati poštovanje Ustava Srbije, kao i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244,

da će doneti Deklaraciju o pomirenju Srpskog i Albanskog naroda, koju usvajaju skupštine i na Kosovu i u Srbiji, a koja će omogućiti potpunu slobodu kretanja, razvoj ekonomskih odnosa, nesmetanu saradnju u oblastima nauke, kulture, zdravstva, sporta, obrazovanja, zaštite imovinskih prava, kao i saradnju policija i tužilaštava, u cilju smanjenja tenzija i stope kriminala. Zatim da će se prema KiM imati odgovoran odnos, a ne zloupotrebljavati ga u dnevnopolitičke svrhe i predizborne manipulacije

politiku poboljšanja uslova za opstanak našeg naroda, kao i za povratak raseljenih lica i zaštitu našeg verskog i kulturnog nasleđa.

O deklaraciji je zamenik predsednika SSP Borko Stefanović rekao da će sadržati elemente budućeg pregovaračkog procesa Beograda i Prištine čiji ishod ne bi bio priznanje nezavisnosti, ali ni zamrznuti konflikt. On je za portal Istinomer.rs kazao da taj dokument oslikava „realističan pristup rešavanju kosovskog problema“ kao i da polazi od potrebe „pomirenja dva naroda i od potrebe saradnje institucija dva entiteta koju do sada nismo imali“.

„To su institucije poput tužilaštava za organizovani kriminal, tužilaštava za ratne zločine, sudova, medija, i potrebe saradnje na polju kulture, ekonomske saradnje ili saradnje po pitanju slobode kretanja. Zapravo, saradnje o svim pitanjima koja su na neki način ostala da ‘vise’ kroz Briselski dijalog“, kazao je on.

Kako je dodao, predlažu se konkretni koraci, ali „iznad svega toga postoji jedan politički plašt, ili životni plašt, a to je da se treba usredsrediti na potrebe čoveka koji živi na Kosovu ili ostatku Srbije, a sa druge strane da se promovišu dobri primere i jednog i drugog naroda, koji su se pomagali i međusobno spašavali“.

Zamenik predsednika SSP je dodao da pitanje statusa neće biti tretirano u Deklaraciji o pomirenju zato što je, po njegovim rečima, „jasno da se u ostatku Srbije posmatra status na jedan način, a u Prištini na drugi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari