Jeremić: Na dan izbora sačuvajte svoje zdravlje i dostojanstvo (VIDEO) 1Foto: B.C.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić u razgovoru za Danas poručio je građanima da na dan izbora mogu da urade dve najbolje stvari za sebe: da ostanu kod kuće i tako sačuvaju svoje zdravlje i dostojanstvo.

Jeremić je odgovarao na neka od oko 250 pristiglih pitanja čitalaca na Fejsbuk stranici Danasa. On pojedine kritike građana pravda pogrešnom predstavom koja se stiče radom neprofesionalnih medija.

– Do toga dolazi ako prođete kroz godine satanizacije koje možete da čujete u javnom prostoru sa televizija sa nacionalnom frekvencijom. O meni da sam međunarodni kriminalac, ja sam na primer međunarodni šef lopova prema rečima šefa države. Ja njega tužim zato što me je tako prozvao a on izbegava sudski proces – objasnio je Jeremić.

I pored negativne kampanje, priznao je, odgovornost leži i u ponašanju opozicionara.

– Dosta toga lošeg ste mogli da čujete o liderima opozicije, a očigledno je i da se nismo ponašali u skladu sa očekivanjima građana, eto, konkretno tog dela koji ima kritičku svest – rekao je Jeremić.

Nikada nije, kako je rekao, pokrao državu, jer da jeste, sigurno bi u trenutnim okolnostima u pravosuđu zbog toga odgovarao.

– Pitanje držanja reči je suštinsko. U srpskoj politici je mnogo vode prošlo ispod mosta, od kada je neko ispunio obećanje i održao reč. Početak izgradnje kredibiliteta bilo koga na političkoj sceni Srbije, uključujući i lidere opozicije, treba da počne od toga da, ako smo napravili neko obećanje, to obećanje i održimo – istakao je Jeremić.

Kao jedan od ispita sposobnosti političkih aktera da održe datu reč, Jeremić je naveo bojkot izbora.

– To nije samo pitanje držanja reči, već je i pitanje toga da pokažete da se ovim poslom ne bavite zarad bilo kakve apanaže koja dolazi iz budžetskih sredstava. Oni koji su se opredelili za bojkot, odrekli su se apanaže i privilegija. Siguran sam da će građani u budućnosti to uzeti u obzir, ko drži reč, i ko se ne bori za lične funkcije i privilegije – smatra Jeremić.

Odluku Pokreta slobodnih građana o izlasku na izbore, ipak, ne vidi kao njegov stranački kolega Vladimir Gajić, koji je lidera PSG indirektno na Tviteru optužio da je za promenu odluke uzeo „laki keš“.

– Ne mislim da je Sergej Trifunović uzeo neki keš za sebe, da bi srušio bojkot opozicije i izašao na izbore. Sergej nije imao snage da održi reč i po meni to je za žaljenje – rekao je Jeremić.

Verbalni sukob između Trifunovića i Gajića, međutim, u jednom trenutku je eskalirao i pretvorio se u salvu ličnih uvreda i psovki. Prema rečima Jeremića, s jedne strane je došla kritika, a s druge stizale samo uvrede.

– Ta vrsta prostakluka, skaradnosti u izražavanju, pripada kulturološkoj matrici koja je u Srbiji zaživela i doživela svoj vrhunac u rijaliti programima, u kojima možete da vidite i čujete sve. Dužnost onih koji bi voleli da Srbiju vide drugačije u budućnosti je da se uzdrže od korišćenja tako kardinalnog rečnika, užasnih psovki – poručio je Jeremić.

Na medijima koji su otvoreni ga ima često, kako je naveo Jeremić, prošle nedelje je imao tri televizijska gostovanja.

– Ljudima je generalno dosta politike, pogotovo nakon što su prošli kroz traumu ove pandemije koja daleko da je završena. Postoje dva fundamentalna razloga zbog kojih 21. juna treba ostati kod kuće. Prvi razlog je zdravstveni, jer zdravstveni hazard i dalje postoji. To što smo kao država objavili da je sve gotovo i da nema nikakvih potreba za restrikcijama, ne odgovara zdravoj pameti – rekao je Jeremić.

On je podsetio da su do pre nekoliko nedelja na snazi zbog epidemije korona virusa u zemlji bile na snazi brojne mere, ali su brzo povučene kao da virusa više nema.

– Pogledajte okruženje i ostatak sveta, niko se na takav način ne ponaša. Ovo su prvi izbori u Evropi koji se događaju od kada je počela pandemija. Dakle, prvi razlog je zdravstveni, a drugi je taj što je svima jasno da je rezultat izbora unapred poznat. Time što ćete izaći da glasate, taj rezultat nećete promeniti. Zbog toga, najbolje što 21. juna možete da uradite jeste da sačuvate zdravlje i dostojanstvo, i ostanete kod kuće – poručio je Jeremić.

https://www.facebook.com/246511218867585/videos/637261937002582

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari