Jeremić: Novi DSS je Đilasov favorit, Zaventici su favorit vlasti, Narodna stranka jedina nezavisna 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da, među strankama desnice, jedino ta stranka na izborima nastupa potpuno samostalno i nezavisno od postojećih centara moći u Srbiji, i da zato „i nije baš bila zastupljena u medijima tokom ove kampanje“.

Jermić je za televiziju Nova S, kako je prenela Narodna stranka u saopštenju, rekao da je koalicija „Nacionalno okupljanje“ u kojoj je stranka Zavetnici „favorit vlasti“, dok je Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) „favorit Dragana Đilasa“.

„U Srbiji danas postoje dva centra moći, medijske i finansijske. Svima koji prate državne i paradržavne medije jasno je da oni podržavaju stranke vlasti, dok ovi drugi podržavaju Đilasovu koaliciju. Oba ta centra moći imaju i svoje favorite među strankama desnice“, ocenio je on.

Jeremić je naveo da je „dvojac Dragan Đilas-Miloš Jovanović“, predsednik Novog DSS-a, u poslednjih mesec dana više od jednom nastupao zajedno u „pro-Đilasovim medijima“ i da tu nije bilo mesta za trećeg „koji bi eventualno razdrmao njihovu harmoniju, bez obzira na njihove ideološke razlike“.

„Sa druge strane, kao čovek sa diplomatskim iskustvom, tvrdim da sastanak Zavetnika sa najvišim diplomatskim predstavnicima Rusije u Skoplju, na marginama Ministarskog saveta OEBS-a, nije mogao da se dogodi bez saglasnosti vlasti u Srbiji“, naveo je lider Narodne stranke.

Dodao je da su se pre nekoliko dana u Beogradu Zavetnici sastali sa strankama desnice iz Evrope, među kojima je bio i lider „ultradesničarske“ mađarske stranke Torockaj Laslo, koji je prema njegovim rečima, u sličnim odnosima sa premijerom Viktorom Orbanom, kao lider radikala Vojislav Šešelj sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Dakle, pod punom je Orbanovom kontrolom“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, poznato je da Orban podržava Vučića, te da njegov bliski saradnik Torockaj nije mogao da se nekoliko dana pred izbore u Srbiji sretne sa „nekim ko je prava opozicija Vučiću“.

„Sve ovo prilično jasno ukazuje da je koalicija u kojoj su Zavetnici favorit vlasti na desnici, a da je Miloš Jovanović sa svojim Novim DSS-om desni favorit Dragana Đilasa“, rekao je Jeremić.

On je pozvao građane da zato na izborima 17. decembra glasaju za Narodnu stranku, „jer je to najsigurniji izbor za odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma za nezavisnost Kosova i Metohije, zabranu kopanja litijuma i promenu sistema, za šta je neophodni preduslov promena vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari