Jeremić: Sprečiti Vučića da napravi “generacijsku odluku sa negativnim posledicama” 1Foto: N1/screenshot

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je referendum o evropskom planu za Kosovo način da se spreči predsednik Aleksandar Vučić da napravi “generacijsku odluku sa negativnim posledicama”.

“Danas je referendum o odbacivanju tzv. nemačko-francuskog plana jedini nenasilan, legalan, demokratski put kojim bi moglo da se spreči da bude sprovedeno u delo ono što je usmeno dogovoreno u Briselu i Ohridu”, kazao je Jeremić u emisiji Dan uživo.

Jeremić je rekao da je u kampanji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o evropskom predlogu razgovarao sa građanima, i da u Beogradu “šest od deset ljudi nije ni čulo da se u tom sporazumu nalazi prkatično priznanje kosova i članstvo u UN”.

Lider NS je rekao da će vlast pokšati da “napravi opstrukciju” inicijative za referendum, ali da neće moći da se sakrije da postoji izvodljiv put da se narod izjasni.

Navodi da ako “prođe” takozvani francusko-nemački predlog za Kosovo, doći će do stvaranja “Velike Albanije”, nove sukobe na Balkanu za pet-šest godina, a Zapad će Vučiću dati još veću podršku.

Zakon kaže da predmet referenduma ne mogu biti posledice koje proističu iz međunarodnih sporazuma, ali Jeremić kaže da građani mogu da se izjašnjavaju o planu za Kosovo jer nije međunarodni sporazum.

Tek ukoliko se Srbija saglasi sa tim tekstom, koji Srbiju i Kosovo tretira kao jednake, tada to postaje međunarodni sporazum, ocenio je Jeremić.

Dodao je da, ukoliko ovaj plan zaživi, prva njegova posledica biće priznanje Kosova od strane preostalih pet članica EU koje to nisu učinile.

“Još uvek nije kasno da se ‘spusti rampa’ na sprovođenje toga”, kazao je on.

Rekao je i da će, ako Srbija prihvati predlog za Kosovo, za neku godinu evropski zvaničnici doći i sa sličnim planom za Republiku Srpsku.

Upitan o mogućim posledicama odbacivanja plana, među kojim se pominju ekonomska izolacija, pa i sankcije, predsednik Narodne stranke kaže da to ne govore strane diplomate nego predstavnici vlasti u Srbiji.

“Diplomatski predstavnici su govorili upravo suprotno – da sankcije uopšte nisu tema”, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, iskustvo pokazuje da su takve pretnje – pretnje praznom puškom.

Telekom – ključni dokaz kad se budu “procesuirali predstavnici vlasti”

Govoreći o lobiranju Telekoma da se ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta, Jeremić je rekao da ga to ne čudi, i da će evropski zvaničnici imati “sve više razumevanja” za takve stvari dok vlast radi šta se traži oko Kosova.

“Telekom će jednog dana biti među ključnim dokazima kad se budu procesuirali nosioci aktuelne vlasti”, kazao je Jeremić.

Ocenio je i da izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik “ima problem u komunikaciji” zbog odbijanja da da izjave ovim povodom.

Biće sve više razumevanja evropskih zvaničnika za Telekom, litijum, EPS, ukoliko se nastavi ovim putem, upozorio je lider NS.

Jeremić neće da se meša u “politički obračun” Bajden-Tramp

Upitan o istrazi koju u Kongresu SAD republikanska većina vodi protiv Hantera Bajdena, sina predsednika Amerike, rekao je da je to deo političkog obračuna republikanaca i demokrata.

Kako je kazao, ovih dana je na sud išao bivši predsednik Donald Tramp, a u Kongres republikanska većina pokušava da dovede Bajdena i članove njegove porodice

“Ja nemam želju, a ni pravnu obavezu, da se uključujem u političke obračune u vrhu američke politike”, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari