Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je na ministarskoj sednici Saveta Evrope (SE) preneo čvrst i jasan stav Srbije da neće nikada prihvatiti, potvrditi niti priznati nelegalan čin jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
On je istakao da je ministrima spoljnih poslova država članica SE ukazao i da će Srbija nastaviti da se bori svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima, u svim međunarodnim forumima da Kosovo ne postane član organizacija u kojima je članstvo rezervisano samo za suverene države.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je na ministarskoj sednici Saveta Evrope (SE) preneo čvrst i jasan stav Srbije da neće nikada prihvatiti, potvrditi niti priznati nelegalan čin jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
On je istakao da je ministrima spoljnih poslova država članica SE ukazao i da će Srbija nastaviti da se bori svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima, u svim međunarodnim forumima da Kosovo ne postane član organizacija u kojima je članstvo rezervisano samo za suverene države. Po njegovim rečima, Srbija će nastaviti diplomatsku borbu da što manji broj zemalja prizna nelegalnu tvorevinu, nelegalnu državu Kosovo.
– Izneo sam naš čvrst i jasan stav da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova učinjeno uz kršenje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244, ali i Povelje UN i završnog akta iz Helsinkija – rekao je Jeremić. On je naveo da je na sastanku ministara albanski šef diplomatije pominjao Kosovo i pozdravio proglašenje nezavisnosti, a da su se svi ostali uzdržali od komentara. Gotovo svi ministri spoljnih poslova, koji su govorili na sednici, prema rečima Jeremića, pozdravili su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom, ocenjujući to kao značajan korak. Jeremić je naglasio da Srbija nastavlja svoj put prema punopravnom članstvu u Uniji, a da način na koji je u proteklih godinu dana rukovodila Savetom Evrope, pokazuje da je i te kako kvalifikovana da bude ravnopravan član EU i da joj jednog dana i predsedava.
Srbija je juče na ministarskom sastanku i zvanično predala dužnost člana predsedavajuće trojke SE, a Jeremić je ocenio da je to bila izuzetno uspešna godina na evropskoj sceni za Vladu Srbije. „Predstavili smo da možemo da upravljamo i predsedavamo izuzetno važnim telima kao što je Savet Evrope“, ukazao je Jeremić i dodao da je predsedavanje Srbije ocenjeno kao jedno od najuspešnijih u poslednjih desetak godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari